Cégvilág

A költségvetést is át kell írni a Mol-vásárlás miatt

A Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos Mol-pakettjének visszavásárlása miatt módosítani kell a 2011-es költségvetés kiadási főösszegét és a hiány mértékét – derül ki a parlament elé a hét végén benyújtott javaslatból.

 E szerint a büdzsé ez évi kiadási előirányzata 489,5 milliárd forinttal, 14 337,2 milliárdra, a hiány pedig 1184,3 milliárd forintra nő. A részesedésvásárlás az államháztartási törvény szabályai szerint növeli a költségvetési hiányt, de az unió statisztikai módszertana alapján nem rontja a maastrichti hiánymutatót.

Közben a párizsi Le Monde az ügyletet elemző cikkében arról írt, hogy a hivatalos cáfolat ellenére mégis születhetett titkos záradék a Szurgut Mol-pakettjének visszavásárlásáról szóló megállapodás mellett. A lap szerint a magyar fél az oroszoknak beígért egy jövőbeni jelentős szerződést a magyar piacon, mégpedig vagy a budapesti metrót, vagy pedig a paksi atomerőmű bővítését.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint az Országgyűlés július 15-ig hagyhatja jóvá a Mol-részvények visszavásárlását. Fellegi Tamás tárcavezető korábbi bejelentésének megfelelően a képviselők teljes egészében megismerhetik a visszavásárlásról szóló szerződést. A kormány döntése alapján a kijelölt vevő a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lesz. A kormány az országgyűlési határozati javaslat elfogadása esetén a megtett intézkedésekről és a szerződés teljesüléséről az idei év végéig jelentést készít.

Orbán Viktor miniszterelnök május 24-én jelentette be, hogy „Magyarország visszaszerezte a 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét Oroszországtól”. A magyar állam 1,88 milliárd euróért vásárolta meg az orosz energetikai cégtől, a Szurgutnyeftyegaztól a Mol-részvényeket. Az állam a korábban felvett IMF-hitelből finanszírozza a pakett megvásárlását, a tranzakciót augusztus 31-ig kell lebonyolítani.

Egymilliárd eurós keret

Egymilliárd euró keretösszegű hitelszerződést írt alá a Mol Nyrt. június 10-én – közölte tegnap a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A rulírozó a 2012. május 23-án lejáró 700 millió euró, illetve a 2013. július 25-én lejáró 825 millió euró keretösszegű rulírozó hitelkeret részleges refinanszírozására szolgál.

A tranzakció részeként a 2005 májusában kötött, ötéves futamidejű és egy plusz egy évvel meghoszszabbítható 700 millió eurós hitel törlését tervezi a Mol.

A tranzakció részeként a 2005 májusában kötött, ötéves futamidejű és egy plusz egy évvel meghoszszabbítható 700 millió eurós hitel törlését tervezi a Mol. -->

Szurgutnyeftyegaz fellegi Vagyonkezelő Mol Le Monde
Kapcsolódó cikkek