Cégvilág

Az EU-ban utazik? - Itt az ingyenes egészségbiztosítási kártya

Egy medúzacsípés, egy allergiaroham, egy lábtörés, illetve egy súlyosabb sérülés vagy megbetegedés hirtelen rémálommá változtathatja a külföldi nyaralást vagy üzleti utat. A már önmagában véve is nehéz helyzetet az ismeretlen külföldi egészségügyi rendszerből fakadó problémák, vagy a sürgősségi ellátás pluszköltségei még tovább bonyolíthatják. Az európai egészségbiztosítási kártya azonban megkönnyíti, hogy az Európai Unión belül utazók orvosi ellátásban részesüljenek – derül ki az Európai Bizottság hírleveléből.

Mint azt a friss tájékoztatóanyag írja, egy megegyezés értelmében az uniós polgároknak joguk van szociális biztonsági ellátásokhoz, amennyiben a 27 tagállam valamelyikében, illetve Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában vagy Svájcban dolgoznak, élnek, illetve ezen országok bármelyikébe utaznak. Ez többek között azt jelenti, hogy ugyanazokat az egészségügyi szolgáltatásokat és ellátásokat vehetik igénybe, mint az adott ország állampolgárai.

Az egészségbiztosítási kártya pedig azt igazolja az orvosok, kórházak és gyógyszertárak felé, hogy használóját egyenlő bánásmód illeti meg. A kártya tulajdonosa az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban és Svájcban az átmeneti tartózkodás során orvosilag szükséges ellátásokat veheti igénybe (ténylegesen minden olyan beavatkozást, amely nem tervezett), míg Horvátországban, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában csak a sürgÕsségi ellátásokra jogosít. Az ellátás kiterjed a várandós nők gondozására, és a már létező krónikus betegségek (pl. asztma, cukorbetegség, rák) kezelésére is. Bizonyos speciális kezelések (pl. dialíziskezelés) igénybevételéhez azonban előzetes megállapodásra lehet szükség.

Az adott ország törvényeitől függően az egészségügyi ellátás gyakran ingyenes. Ha a betegnek mégis fizetnie kell az ellátásért, akkor ezt később visszatérítik neki. A gyakorlatban a kártya használata úgy működik, hogy a szolgáltatás díját az adott állam helyi egészségbiztosítási vagy egészségügyi szerve „megelőlegezi”, majd a költségeket érvényesíti az OEP-pel szemben, így a betegnek a fizetéssel nem kell bajlódnia. Néhány esetben azonban – például Franciaországban vagy Svájcban – a kórházi tartózkodást nem igénylő ellátások költségét az utazónak kell kifizetnie, a pénzt pedig a számla alapján itthon téríti meg az illetékes egészségbiztosító. Az összeg az adott ország társadalombiztosítása által nyújtott támogatásnak felel meg. Így ha például a svájci egészségbiztosító a gyógyítási költségek 80 százalékát állja, a hazai egészségpénztár is ilyen mértékÛ térítést nyújt.

A kártya hiánya nem jelenti azt, hogy az illető nem jogosult az egyenlő bánásmódra, azonban lehet, hogy a lakóhelye szerinti ország egészségügyi szolgáltatójától erről ideiglenes igazolást kell kérnie, amelyet faxon vagy e-mailben kell megkapnia. Az egészségügyi kártyát – térítésmentesen – a megyei vagy fővárosi kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerveinél lehet személyesen vagy írásban igényelni, illetve az igénylést elektronikusan, ügyfélkapun keresztül is be lehet nyújtani. A kiállítás előfeltétele, hogy a kérelmező tagja legyen egy társadalombiztosítási rendszernek a 31 ország valamelyikében. Manapság közel 185 millióan rendelkeznek európai egészségbiztosítási kártyával.

Természetesen az egészségkártya mellé is tanácsos utasbiztosítást kötni, mert az önrészeket, továbbá egyéb, az adott állam biztosítottjainak nem járó szolgáltatások – esetenként tetemes – költségeit lehet ilyen módon fedezni. Az extrém sportot űzők esetében például a bajbajutottak felkutatásáért, mentéséért, valamint szállításáért fizetni kell, s ez rendszerint az adott ország biztosítottjai számára is díjköteles szolgáltatás, a költségeket a szabadidő- és sportbiztosítások fedezhetik. Ráadásul utazási biztosítás nélkül a hazaszállítás sem jár automatikusan, ez általában mérlegelés kérdése, ugyanakkor az üzleti biztosítások erre is fedezetet adhatnak.

Tudnivalók az EU-kártyáról

– A kártya kiváltása ingyenes

– A regionális egészségbiztosítási pénztárnál lehet személyesen vagy írásban igényelni

– Csak szerzÕdött szolgáltatóhoz lehet fordulni vele

– Csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi

– A szükséges ellátásokat azok árára tekintet nélkül kell nyújtani a nyomtatvány ellenében

– Az önrészt a biztosított fizeti, visszatérítés nincs

– Egyes tagállamokban a költségeket a biztosított előlegezi meg, otthon számla ellenében téríti az OEP

– A regionális egészségbiztosítási pénztárnál lehet személyesen vagy írásban igényelni

– Csak szerzÕdött szolgáltatóhoz lehet fordulni vele

– Csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi

– A szükséges ellátásokat azok árára tekintet nélkül kell nyújtani a nyomtatvány ellenében

– Az önrészt a biztosított fizeti, visszatérítés nincs

– Egyes tagállamokban a költségeket a biztosított előlegezi meg, otthon számla ellenében téríti az OEP -->

sürgősségi ellátás egészségügy oep EU-kártya kórház
Kapcsolódó cikkek