Cégvilág

Az EU "rászáll" a Facebookra és társaira

Az Európai Bizottság ismertette a közösségi oldalak kiskorúak védelmével kapcsolatos intézkedéseit, jelezve: csalódott amiatt, hogy a vizsgált portálok közül csak kettő felel meg az elvárásainak.

Az tizennégy közösségi oldalt vizsgált meg a kiskorúak védelmének szempontjából. Eszerint csak két portál; a Bebo és a MySpace esetében valósult meg az EU kívánalma, ezeken a weboldalakon a kiskorúakkal alapértelmezésben csak az általuk ismerősként választott felhasználó vehetik fel a kapcsolatot. Ugyanakkor a vizsgált oldalak többsége megakadályozza, hogy a tagokkal kapcsolatos információkat külső kereséssel megtalálják, a legtöbb megfelelő információt ad a kiskorúaknak a biztonsági kérdésekről és a segítségkérésre is reagál.

Az Európai Bizottság adatai szerint folyamatosan nő a közösségi oldalakon regisztrált kiskorúak száma: jelenleg a 13-16 éves korosztály 77 százaléka, a 9-12 éves korú gyerekeknek pedig 38 százaléka tagja valamilyen internetes közösségnek. Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális területért felelős alelnöke az eredmények ismertetésével kapcsolatban csalódásának adott hangot és leszögezte: mindent elkövet azért, hogy az összes közösségi portál alapértelmezésben csak az ismerősök számára tegye elérhetővé a profilinformációkat kiskorúak esetében.

kiskorú Neelie Kroes Bebo közösségi oldal Facebook myspace
Kapcsolódó cikkek