Cégvilág

Besokallt a Főgáz: nem jár a melegvíz a békéscsabai kórháznak

Letelt az egy hét fizetési haladék, ám a hőszolgáltató továbbra sem egyezett meg a fizetésről a Fővárosi Gázműveknek, így az felfüggesztette a békéscsabai kórház hő-és melegvízellátását végző Nádem Kft-nek. A felek egymásra mutogatnak, a tartozást és a felelősséget senki nem vállalja.

A Főgáz Zrt. hétfői közleménye szerint 2011. 06. 06-án felfüggesztette a Nádem Kft. gázszolgáltatását. A Nádem Kft. a békéscsabai Réthy Pál Kórház- és Rendelőintézet hőszolgáltatója, így a Főgáz velük áll szerződéses jogviszonyban. A Nádem Kft. máig több mint százmillió forint tartozást halmozott fel a Főgáz felé.

A Főgáz állítása szerint folyamatosan kereste a megegyezés lehetőségét a tartozás kiegyenlítésére, a jogszerűen megvalósítható kikapcsolást is elhalasztotta annak érdekében, hogy a Nádem Kft., - a hőellátó rendszer üzemeltetőjeként-, folyamatosan biztosíthassa a kórház számára a hőt és melegvizet. A Nádem Kft.-vel a megegyezés a mai mapig nem jött létre. A Főgáz – a közleményük szerint - egyeztetett a békéscsabai önkormányzattal is, azonban az önkormányzat sem rendelkezik befolyással a Nádem Kft. fizetési hajlandóságára.

„A Nádem Kft.-t a kizárás időpontjáról időben tájékoztattuk, felhívtuk figyelmét, hogy a kizárást követő időszakban a kórház biztonságos működtetéséhez szükséges hőenergia alternatív szolgáltatására készüljön fel” – írja a gázszolgáltató. A Főgáz szerint a társaságot a kikapcsolással kapcsolatban semminemű felelősség nem terheli, bármely a fizetési hátralék rendezését jelentő megoldást támogatnak, s ez esetben a gázszolgáltatást azonnal újraindítják

A Magyar Nemzet egy héttel ezelőtti cikkében arról számolt be, hogy a békéscsabai önkormányzat 2004-ben kötött szerződést a Nádem Kft-vel, hogy 12 évig ellássa a kórházat fűtéssel és meleg vízzel. Pavluska Péter, a cég ügyvezetője azt sérelmezi, hogy az idén még egy forintot sem kaptak a számlák kiegyenlítésére, a városvezetés ráadásul 2009 óta a 25 százalékos forgalmi adót sem fizeti.

A kórház gazdasági vezetése ezzel szemben arra hivatkozik, hogy a 2009-es és 2010-es kedvezményes áfakulcs csökkentést a távhőszolgáltató nem tartotta magára nézve kötelezőnek, és törvénytelenül továbbra is 25 százalékos forgalmi adóval számlázott. Mára összesen 130 millió forintos tartozás halmozódott fel, amelyből 107 millió forintot kellene a Főgáznak utalni.

Vantara Gyula fideszes polgármester akkor kijelentette: a 2006-os energiatakarékossági beruházásoknak köszönhetően a kórház fogyasztása 14 százalékkal csökkent, ám a kft ennek ellenére nem csökkentette díjait, sőt azt is eltitkolta, hogy 2007-2008 között 10 százalékkal olcsóbban szerezte be a gázt.

Békéscsaba Főtáv Vantara Gyula gáz nadem melegvíz Főgáz kórház
Kapcsolódó cikkek