A pozitív A Magyar Gyermekorvosok Társasága, a Magyar Gyermekorvosok Társasága Gasztroenterológiai szekciójának vezető orvosai összeállították szakmai ajánlásukat a három évnél kisebb gyermekek táplálkozására, amelyet hamarosan hivatalosan is publikálnak. Ez azért fontos, mert az 1-3 éves gyermek nem kis felnőtt, szervezete még nincs felkészülve a számára cukros, zsíros, sós, felnőtt ételekre, ezért neki külön kellene főzni. Ennek ellenére a gyermekek 65 százaléka azt az ételt kapja, amit a család többi tagja is eszik.
Az okokat kutatva az édesanyák leggyakrabban arra hivatkoztak, hogy nincs idejük vagy erejük ilyesmire. Az is kiderült, hogy a megkérdezettek fele nem tudja, hogy a kicsiknek ebben a korban még különleges étrendi igényeik vannak. Pedig már azzal is egészségesebben etetnék a kisdedeket, ha a korosztály számára forgalmazott bébiételek és gyerekitalok bekerülnének a menübe.
Kiderült az is, hogy az anyukák azért hibáznak, mert nincs meg a megfelelő ismeretük. Bár az édesanyák fele azt gondolja, hogy igyekszik kihagyni az édességeket a gyermek étrendjéből, a kicsik kétharmada mégis mindennap kap valamilyen édességet (puding, keksz, csokoládé, Túró Rudi). Pedig egy ennyi idős gyermeknek még egyáltalán nem kéne hozzáadott cukrot tartalmazó ételt ennie.
Az 1-3 évesek az ajánlotthoz képest négyszeres mennyiségű sót fogyasztanak. Harminc százalékuk majdnem minden nap eszik virslit vagy felvágottat. Ennek oka az lehet, hogy az anyukák nincsenek tisztában a rejtett sótartalommal: csak a megkérdezettek fele tudja például, hogy a felvágottnak és a virslinek magas a sótartalma. A gyermekek 62 százaléka minden nap, vagy akár naponta többször is kap tehéntejet. Pedig ezzel óvatosan kell bánni, mert fél liter tehéntej már fedezi az egész napi ajánlott fehérjeigényt.