Cégvilág

Fukusima - Élőhalottat támogat a japán kormány

A működésképtelen fukusimai erőmű tulajdonosa, a Tokyo Electric Power Company (Tepco) továbbra is a vállalat megmentésén fáradozik, miközben a piac egyöntetűen úgy véli: az energiacég számára az egyetlen járható út a csődvédelem.

Miközben a japán kabinet azt hangsúlyozza, hogy a Tepco csődje súlyos gondokat okoznak, a tokiói vezetője kijelentette: a vállalat nem kerülheti el az átstrukturálást. A jelek szerint a befektetők a piaci szakértőknek hisznek és nem a kormánynak, hiszen rekord sebességgel szabadulnak meg a Tepco részvényektől. A fenti kijelentést követően egy nap alatt 28 százalékot veszítettek értékükből a Tepco papírok, a márciusi földrengés óta pedig összesen 90 százalékot bukott a cég, ez 39 milliárd dollárnak megfelelő veszteség.

"A piac nem bízik abban, hogy az állam képes lesz a felszínen tartani a Tepcót és csak az a kérdéses, mikor kér csődvédelmet a vállalat" – összegezte a helyzetet a Bloombergnek Jaszuhide Jadzsima, az NLI Reasearch Institute elemzője. A cégre vonatkozó csődkockázati biztosítási felár (CDS) azt mutatja, hogy 54 százalék annak valószínűsége, hogy a vállalat öt éven belül csődöt jelent.

A kormány eközben arra figyelmeztet, hogy a balesetben érintett felek kárigényeit szem előtt kell tartani. Jukio Edano kabinetfőnök szerint a csődvédelem azért nem jó megoldás, mert ebben az esetben a földrengés miatt kárt szenvedő kis- és középvállalatok igényei nem kapnának prioritást.

Más kérdés, hogy ha a cégen múlik, aligha kaphat kártérítést bárki, hiszen a március 31-vel végződő üzleti évben a Tepco 15,6 milliárd dolláros veszteséget jelentette, ilyen mínuszt még egyetlen, nem pénzügyi területen működő japán cég sem ért el. Ebben a pénzügyi évben a várt veszteség értéke eléri a 7,1 milliárd dollárt. Szakértők valószínűnek tartják, hogy végül a Japan Airlines sorsára jut; a japán légitársaság szintén nem tudta elkerülni a csődvédelmet. A számítások szerint a Tepcónak összesen 7,8 milliárd dollárnyi kártérítést kellene kifizetnie az erőmű 20 kilométeres körzetében élő családoknak. A reaktorok teljes lebontásának költsége pedig elérheti a 294 milliárd dollárt.

csőd tepco Fukusima csődvédelem kártérítés erőmű
Kapcsolódó cikkek