Cégvilág

Kormány: A Hochtiefnak kell megvennie a repülőtér üzemeltetőjét

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. magyar állami tulajdonban lévő 25 százalék plusz egy szavazatát a többségi tulajdonos Hochtiefnak kell megvásárolnia a részvényesi megállapodás alapján. A társaságnak 36,6 milliárd forintot kell fizetnie - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken.

A minisztérium azt is jelezte, hogy a kormány határozatában jóváhagyta, hogy az állami felügyeletéért felelős nemzeti fejlesztési miniszter lehívja a Budapest Airport Zrt.-ben meglévő kisebbségi részesedés értékesítésére vonatkozó eladási opciót a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül.

A vevő a Hochtief magyarországi leányvállalata, az Airport Hungary Tanácsadó Kft. (AHUK). A közlemény megjegyzi, hogy a többségi tulajdon visszavásárlására "nem nyílt lehetőség".

Előző nap, a kormányhatározat megjelenése előtt a sajtóhírek még arról szóltak, hogy az állam nyáron visszaállamosíthatja a Budapest Airportot.

A Budapest Airport tulajdonosi szerkezete (százalék)

Hochtief Airport 37,25

Magyar állam 25+1 szavazat

Caisse de depot et placement du Québec (Kanada) 13,625

Kfw IPEX Bank (Németország) 13,625

Aero Invest S.a.r.l (Egyesült Államok) 7,5

GIC Special Investments (Szingapúr) 3

(Forrás: cégközlés)A repülőteret üzemetető társaság 75 százalékát még 2005-ben az akkori szocialista kormány adta el, a 75 évre szóló üzemeltetési joggal együtt. Akkor a tulajdont és a jogot a brit BAA International Ltd. szerezte meg rekordnak számító mintegy 464,5 milliárd forintért. A privatizációs szerződés alapján idén az akkor megmaradt állami részt eladhatják valamelyik vevőnek.

Az egykori brit tulajdonos BAA ferihegyi érdekeltségéért 2007-ben a Hochtief vezette konzorcium 1,309 milliárd fontot (akkori árfolyamon számítva mintegy 476 milliárd forintot) fizetett. A vételárat két részletben utalta át: az elsőt közvetlenül a tranzakció lezárását követően, a másodikat pedig idén.

A Népszabadság pénteken megjelent cikkéből kiderül, hogy a Hochtief több mint másfél milliárd euró hitelt vett fel az üzletrész megvásárlására. A lap úgy tudja, hogy a Fidesz megbízásából még a kormányváltás idején két nemzetközi tanácsadó iroda is tanulmányozta a privatizációs szerződést, a vállalkozásokat és teljesítéseket. S arra a következtetésre jutottak, hogy ha az államnak kell a repülőtér, akkor meg kell vásárolnia. Erre azonban nincs forrás.

Magyar állam 25+1 szavazat

Caisse de depot et placement du Québec (Kanada) 13,625

Kfw IPEX Bank (Németország) 13,625

Aero Invest S.a.r.l (Egyesült Államok) 7,5

GIC Special Investments (Szingapúr) 3

(Forrás: cégközlés) -->

eladás tulajdonos repülőtér Budapest Airport Hochtief
Kapcsolódó cikkek