Cégvilág

Lezárta a vitát az Apple és a Nokia

Peren kívül sikerült megegyeznie a világ két meghatározó technológiai cégének az évek óta tartó szabadalmi vitájukban.

A Nokia és az Apple közleményben tudatta, hogy egyszeri kifizetés, valamint a forgalom után folyamatosan fizetendő licencdíjak fejében a finn cég az amerikai társaság rendelkezésére bocsátja bizonyos szabadalmait. Azt, hogy milyen összegekről és mely szabadalmakról van szó, a felek üzleti titokra hivatkozva nem hozták nyilvánosságra.

A két cég között közel két éve folyik a szabadalmi vita, amelyet a Nokia indított azzal, hogy 2009 októberében beperelte az Apple-t, mondván: az jogsértően használ a GSM, a UMTS és a WLAN vezeték nélküli technológiákhoz kapcsolható Nokia-szabadalmakat. Az Apple viszontkeresettel válaszolt erre, ezután a finn cég még két újabb eljárást kezdeményezett az okostelefon-piacot rövid időn belül meghódító amerikai versenytárs ellen.

A Nokia keresetében egyebek mellett azt állította, hogy az elmúlt húsz évben együttesen több mint 43 milliárd eurót fordított mobiltechnológiák fejlesztésére, és ehhez köthetően több mint tízezer szabadalma van. Ezek felhasználási jogait a mobilgyártók többsége megvásárolta.

„Nagyon örülünk annak, hogy az Apple csatlakozott a Nokia licencpartnereinek egyre bővülő táborához” – nyilatkozott a megállapodásról szóló közleményben a finn társaság vezérigazgatója, Stephen Elop. Az egyezséggel lezáródik a két vállalat közötti összes szabadalmi vita. A Nokia jelezte még, hogy a megállapodás pozitív hatása már a második negyedévi mutatóiban érezhető lesz.

Apple szerzői jog Nokia wlan GSM umts
Kapcsolódó cikkek