Cégvilág

Már könyvekre sincs pénzünk

A hazai könyvpiac a 2008-as, 67 milliárd forintos csúcsidőszak óta folyamatosan csökken, tavaly már csak 61,6 milliárd forintos forgalmat összesítettek. A szakma nem optimista, stagnálást, így az azzal járó kiszámíthatóságot leghamarabb két év múlva várják.

A könyvpiac forgalma évről évre folyamatosan csökken, tavaly 61,6 milliárd forintra szűkült, ez 4,1 százalékos visszaesésnek felel meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) adatai szerint. Ez az érték azt jelenti, hogy 2010-ben fejenként 6200 forintot fordított Magyarország lakossága különböző kiadványokra. Az MKKE felmérése szerint a közoktatási tan- és nyelvkönyvek piaca 2010-ben is megőrizte első helyét, 16,6 milliárdos forgalma 27 százalékos piaci részesedésnek felel meg. Az ismeretterjesztő könyvek előző évben elfoglalt pozíciója – a forgalom értékének 0,7 százalékos csökkenés ellenére – a könyveladáson belül 24 százalékos összpiaci részarányával változatlan maradt.

A könyvpiac egészének jelenlegi állapotáról szólva Zentai Péter László, az MKKE igazgatója elmondta, általában optimistán tekint a teljesítményére, de az idei számok nem adnak bizakodásra okot, a szakma nem bízik a fellendülésben. A tavalyi év hasonló időszakában jobban teljesített a könyvszakma, igaz, az év egésze már nem sikerült a terveknek megfelelően, ugyanis a hagyományosan erős karácsonyi időszak nem hozta a várt forgalmat a fizetőképes kereslet hiánya miatt.

A könyvpiac az elmúlt években lassú visszaesést szenvedett el, ez az igazgató szerint várható is volt egy tíz éven át tartó folyamatos konjunktúra után, ami hosszabb távon nem volt tartható. A piac az 1997-es évi 25 milliárd forintos forgalmát évi 67 milliárdra tornázta fel 2008-ra, ez azóta évente körülbelül évente 3 milliárd forinttal csökken.

MKKE könyv könyvhét kiadvány értékesítés
Kapcsolódó cikkek