Cégvilág

Miért vegye meg valaki ezt az iPad helyett?

A Technologizer összefoglalta azokat a tényezőket, amelyek szóba jöhetnek, ha egy gyártó megpróbálná legyőzni az Apple-t táblagép piacon.

Az Apple tizenöt hónapja mutatta be az iPadet, azóta gyakorlatilag minden jelentősebb riválisa előállt a saját táblagépével, ennek ellenére a mai napig egy készülék sem akadt, amely érdemben labdába rúghatna az iPaddel szemben. A Technolizer megjegyzi: az Apple egyértelmű fölénye ellenére még egy gyártó sem próbálta meg úgy eladni a termékét, hogy azt emeli ki, miért érdemes inkább azt megvásárolni az iPad helyett. A portál ezért összefoglalta a lehetőségeket, hozzátéve persze, hogy a legtöbb témában még nem jelentkezett versenytárs sem.

"Több és/vagy jobb alkalmazásom van"
Az iPad egyik előnye a hozzá elérhető alkalmazások nagy száma. Ha egy rivális képes lehet felülmúlni ebben az Apple-t, akkor jelentős előnyre tehetne szert.

"Jobb hardvert gyártok"
A PC-piacon fontos tényező az erős hardver és bár a táblák esetében az erős RAM vagy processzor kevésbé csábító, mint a hagyományos gépeknél, egy megfelelően reklámozott, izmosabb készülék jól teljesíthet. Ilyen egyelőre nemigen található a piacon, bár egyesek azt állítják, hogy a Samsung Galaxy Tab 10.1 versenybe szállhat.

"Többet tud a hardverem"
Az iPad nyitva hagy pár lehetőséget ezen a téren, hiszen a készülék nem rendelkezik 4G, HDMI vagy akár USB csatlakozással, emellett hiányzik belőle az SD-kártya bővíthetőség. A portál szerint ezek közül egy még nem elég a boldogsághoz, de jelentős tömeget vonzhat, ha egy gyártó több plusz csatlakoztathatósági lehetőséget kínál. Ilyen lehet a következő hónapban érkező Toshiba Thrive.

"Más méretet gyártok"
Az Apple-vezér Steve Jobs azt állítja, hogy a 7 hüvelykes táblák gyártásának semmi értelme és eddig valóban nem jelentkezett a piacon olyan készülék, amely 7 hüvelykes és elég erős. Ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy egy kisebb gép sikert arat ajövőben.

"Más a szoftverem"
Jelenleg nincs sok lehetőség, hiszen a táblavásárlók gyakorlatilag az Apple iOS vagy az Android között választhatnak.

"Rugalmas vagyok"
Az Apple közismert arról, hogy erősen behatárolja a felhasználókat a készülékek testreszabhatósága és a szoftverek terén is.

"Jól támogatok egy olyan platformot, amit az iPad nem"
Erre jól példa a Flash, amelyet az Apple kiátkozott és amelyet minden más gyártó készüléke támogat. Fontos tényező lehet, hogy számos cég azért nem vásárolja meg az Apple tábláját, mert a Windows alapú készülékek kompatibilitására van szüksége.

"Jóval olcsóbb a készülékem"
Az első tippek szerint az iPad ezer dolláros árfekvésben került volna a piacra, ehhez képest az Apple 499 dolláros áron kezdte meg a forgalmazást, ezt pedig nehezen múlják alul a riválisok. Példa lehet a Toshiba Thrive, amely 429 dolláros áron kerül a polcokra, de ez nem tekinthető jelentős különbségnek.

hardver Apple iPad szoftver táblagép
Kapcsolódó cikkek