BUX 50,961.25
-2.68%
BUMIX 4,273.42
-0.99%
CETOP20 2,251.73
-3.61%
OTP 17,135
-4.62%
KPACK 16,800
0.00%
0.00%
-4.38%
-0.26%
-1.21%
ZWACK 16,500
-0.60%
0.00%
ANY 1,530
-0.65%
RABA 1,365
-1.80%
-2.18%
-1.63%
+2.72%
+1.57%
-1.79%
+6.33%
-0.47%
-1.52%
-1.71%
OTT1 149.2
0.00%
-2.07%
MOL 2,450
-0.97%
+2.33%
ALTEO 1,750
-1.13%
0.00%
+0.84%
EHEP 1,670
-5.92%
0.00%
-3.08%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
+2.20%
-0.12%
+4.93%
0.00%
SunDell 39,000
0.00%
-4.84%
-2.22%
-2.87%
0.00%
+0.51%
-1.47%
Forrás
RND Solutions
Cégvilág

Nagy bajban a Rác - Exkluzív körkép a fürdők helyzetéről

Több milliárd forintra rúgó átalakítási tervekkel, öt műemléki fürdő átalakításával folytatná a valamivel több mint fél éve megkezdett átalakítási programot Szőke László. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaság Online-nak adott interjújában elmondta azt is, szíve szerint hotelfejlesztésbe fogna, ám erre még pályázati forrásból sem találna fedezetet. A szállodai összeköttetéssel kialakított budai Rác fürdő-és szállodakomplexum jövője azonban igencsak kétséges.

A 2001-ben eredetileg ötmilliárdosra tervezett Rác fürdő és szállodafejlesztés immár 9 milliárd forintra rúg, s több éves csúszás után továbbra sem tudni biztosan, mikor fog megnyitni. A beruházó Rác Nosztalgia Kft. többségi tulajdonosa szerint a BGYH miatt késik az átadás. Mikor lesz új fürdője Budapestnek?

A Rác Nosztalgia Kft-ben a BGYH-nak 25 százalékos tulajdonrésze lesz, ha a társaság teljesíti az apportkötelezettségét, ám úgy gondolom, hogy a fürdőtársaságot legalább 50 százalékos részesedés illetné meg a több ezer négyzetméteres földterületért és a Zsigmond-korabeli fürdőromokért. A beruházó szerint azonban akkor a BGYH-nak az elmúlt évek csúszásaiért és a kifizetetlen számlákért is felelősséget kell vállalnia. Ezt én nem tarthatom elfogadhatónak. Az alvállalkozók már felszámolási eljárást indítottak a társaság ellen, de ez úgy vélem, nem zárja ki a megnyitást.

Mikor tesznek pontot az ügy végére? Mert ha jól értem, akkor minden az Önök kezében van?

Nem teljesen. A magánberuházó 2,5 milliárd forint készpénzt vitt a fejlesztésbe, a többit a Magyar Fejlesztési Bank finanszírozta. A probléma az, hogy ha meg is nyitna a fürdő, akkor még több évig sem tudna annyi bevételt hozni, amelyek fedeznék a hiteltörlesztést. Szóba került az is, hogy a bank kapjon tulajdonrészt mintegy 1,5 milliárd forint értékben, amellyel csökkenthető lenne a hitel, ám a bank ezt a megoldást csakis elvárt hozam garantálásával tudja elfogadni. Egy szezonalitástól erősen függő iparágban senki nem tud hozamot garantálni.

Ezért inkább meg se nyitják a fürdőt?

Nem szeretnék az előnytelen megállapodásokba bonyolódni, de a társaság lemondott a Rác fürdő tulajdonjogáról, s ingyenes földhasználati jogot adott a beruházónak az épület fennállásáig. Az ügyben rendőrségi vizsgálat is folyik.

Így, ha felszámolják a társaságot, akkor a BGYH nem bukja el az ingatlanokat, hiszen nem került be a vállalkozásba?

A mi célunk, hogy minél előbb vendégeket tudjon fogadni a fürdő, és a BGYH-nak az apportnak megfelelő pozíciója legyen az üzemeltető társaságban. Egyelőre nem tudom megmondani, mi lesz a tárgyalások kimenetele.

Mikor több mint fél évvel ezelőtt átvette a BGYH vezérigazgatói székét, első lépése az volt, hogy felszámolja a kiszervezett fürdőüzemeltetést. Akkor úgy számolt, havi szinten 40 millió forintot tud a társaság megtakarítani. Sikerült?

Az Opero Kft. egy 2009-ben kötött közbeszerzési pályázat alapján havi 127 millió forintért vállalta 8 fürdő és 4 strand üzemeltetését. Ezt 87 millió forintból ki lehet hozni, ha saját kézbe vesszük, és átszervezzük a működtetést. Tavaly az év első öt hónapjában a vállalat több mint 470 millió forint üzemi veszteséget termelt, mi idén hasonló 458 millió forintos veszteséggel kalkuláltunk. Ehhez képest 217 millió forint lett a mínusz, ami akárhogyan is nézzük 240 millió forint javulás tavalyhoz képest. Az Opero szerződése március 8-án szűnt meg. S mivel közbeszerzésen választott társaság volt, a BGYH kártérítést fizetett a társaságnak.

Mennyit?

Ha a szerződés érvényben marad, akkor 2014-ig havi 127 millió forintot kellett volna a BGYH-nak fizetnie. A kártérítés kevesebb volt, mint amennyit a társaság négy hónap alatt nyer, a megállapodás felmondásával. És a megállapodásból még 40 hónap volt hátra.

Minek köszönhető a megtakarítás?

Egyrészt nőtt a forgalom, másrészt kis mértékben emeltük a jegyek árát is. Nagyobb döntési jogkört és felelősséget adtunk a fürdővezetőknek, akik saját maguk dönthetnek az alkalmazottak számáról, azok béréről. A vezetők fizetése emellett függ a fürdő eredményességétől. Negyedévente kapnak értékelést, s minden hónapban 10-15 százalékkal jobb eredményt kell produkálniuk, mint előző év azonos időszakában. Ha érdekeltté tesszük a vezetőket az eredményesség elérésében, jobban megnézik, mire adnak ki, és kivel végeztetik el a munkát.

A korábbi vezetés sokat panaszkodott arra, hogy egyszerűen nem tudják felszámolni a zsebbe végzett beléptetést, szolgáltatást. Önök tettek-e, tesznek-e valamilyen lépéseket ennek a megakadályozására?

A jelenlegi „karórás”beléptető rendszer valamelyest segít kiszűrni ezt a dolgozói visszaélést. A rendszer azonban túlságosan drága volt, és rengeteg hibával működik, tehát sokkal többe került, mint amekkora hasznot hozott. Havonta több száz hibát jelentenek a dolgozóink. A megoldásról folynak tárgyalások a beléptető rendszert telepítő társasággal.

Elképzelhető, hogy az ő szerződésüket is felmondják?

Ezt nem mondtam. Ez a cég közbeszerzésen lett nyertes, s öt évre szól a szerződése.

Az Operó Kft.-é is.

Ez így van.

A korábbi vezetés szerint a BGYH azért sem tud nyereséget termelni, mert minden negyedik fürdővendég tb támogatással látogatja az intézményt, míg az árbevétel csak tíz százalékát teszik ki a tb-kifizetések. Hogyan alakul ez jelenleg?

Ez most is így van, sőt a tb-vel érkező vendégek száma több éves csökkenés után idén ismét emelkedik.

De akkor ezek a vendégek gyakorlatilag ráfizetést jelentenek a társaságnak.

Nem teljesen. Ők ugyanis nem jelentenek akkora plusz költséget a fürdőknek. Szükséges, hogy megőrizzük a gyógyfürdő jelleget, hiszen a gyógyítás a BGYH-nál egyfajta versenyelőny a többi fővárosi fürdőkomlexummal szemben. Tény azonban, hogy a kezelések alulfinanszírozottak.

Vannak-e esetleg elképzelések, kezdeményezések arra vonatkozóan, hogy emeljék a támogatást a kezelésekre?

Jelenleg 2006-ban megállapított árak alapján fizeti a tb a kezeléseket. 2008-ban a Magyar Fürdőszövetség aláírt egy – a dotáció emelésről – szóló megállapodást az akkori kormánnyal, amelyet a gazdasági válság kirobbanásával semmissé nyilvánítottak. Ha azt az emelést sikerült volna érvényesíteni, akkor most nem hiányozna a tb támogatottak alulfinanszírozása miatt 600 millió forint a társaság költségvetéséből. 

Beszéljünk a beruházási tervekről. Valahol olvastam, hogy élményfürdőt álmodott meg a Rudas fürdő mellé. Hova fér el azon a kis területen egy élményfürdő?

A Rudas fürdő mellett 6-7 éve üresen áll egy termálvíz palackozó üzem, amely – ahogy a Rudas fürdő épülete is – a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában áll. Már kezdeményeztük, hogy a Fővárosi Önkormányzat azt a területet is hasznosíthassa, s már a kész tervek is elkészültek, hogy ha az Új Széchenyi Terv ehhez kapcsolódó pályázatai megnyílnak, akkor elindíthassuk a projektet, amelynek összköltsége a tervek szerint 1,5 milliárd forintot tesz ki.

Hasonló bővítést tervezünk a fürdőközönség számára kevésbé ismert Dandár fürdőben a IX. kerületben, és a Király fürdőben is. A Csepeli és Paskál Strandon pedig tervezzük, hogy a helyi önkormányzat bevonásával fedett uszodarészeket alakítunk ki, itt ugyanis egyébként is terveztek uszodát oktatási célra. Az említett önkormányzatok évente 100-100 millió forintot költenek iskolai úszásoktatásra.

Ezek nagyszerű látványelemek, mi a helyzet a műemléki fürdők gépészetével?

Idén a tavalyinál két-háromszor többet költöttünk felújításra, eddig 300 millió forintot költöttünk a fürdők korszerűsítésére. A beruházásoknak köszönhetően az idei szezonban minden strand meg tudott nyitni. De még van bőven tennivaló. Több helyen a gépészet rendkívül rossz állapotban van, ami egy esetleges csőtörés esetén komoly gondot okozhat. A Gellért fürdőben hamarosan kezdjük a körvezeték teljes felújítását.

A strandok tehát mindenütt megnyitottak. Tavaly borzasztó időjárás volt júniusban. Milyenek a kilátások idén, lassan már a júniusról is múlt időben beszélhetünk.

A strandok bevételének alakulását elsősorban az határozza meg, hogy hétvégén milyen az idő. Épp a napokban kaptam meg a kimutatást: tavaly június 13-án és 14-én mintegy  20-30 ezren látogattak el a BGYH fürdőibe és strandjaira. Idén ekkorra esett pünkösd, ám az időjárás kedvezőtlenül alakult, s napi 5-6 ezer látogatót regisztráltunk. Ez pénzben kb 80 millió forint bevételkiesést jelentett.

Kapcsolódó cikkek