Cégvilág

Negyedmilliárdos taxitender kérdőjelekkel

Több mint negyedmilliárd forintos közbeszerzést írt ki taxiszolgáltatásokra a közmédiumokat tömörítő szervezet. Ám az érdeklődőknek csak pár napjuk volt pályázni, a június 3-án kiírt tender határideje ma jár le.

Ma 11 óráig jelentkezhetnek a fuvarszervező társaságok a közmédiumokat tömörítő Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) június 3-án kiírt, a Közbeszerzési Értesítőben június 10-én, múlt pénteken megjelent taxitenderére. A gyorsított eljárásban kiírt ajánlati felhívás az MTVA számára nyújtott taxis szolgáltatások biztosítására vonatkozik 24 havi időszakra, összesen 252 millió forint értékben. Eddig a Magyar Rádiónak, az MTV-nek, a Duna TV-nek is az MTI-nek különálló taxis szerződése volt, most a közmédiumok integrációja kapcsán ezt is egységesítik. Az alig több mint egyhetes, a pünkösdi hosszú hétvégével tarkított határidőt, valamint a pályázati felhívás néhány elemét több taxitársaság is kifogásolja.

„Elképesztő, hogy egy ilyen összegű tendert úgy írnak ki, hogy a hosszú hétvége miatt alig néhány napjuk volt csak a felkészülésre a taxicégeknek. Már amennyiben időben észrevették az ajánlati felhívást, amely a Közbeszerzési Értesítőben csak a múlt hét utolsó munkanapján, az EU hivatalos közbeszerzési honlapján (TED) is csak három nappal korábban, kedden jelent meg” – mondta a Világgazdaságnak Horváth Csaba, a Rádió Tele5 Taxi ügyvezető igazgatója. Problémásnak tartja a tenderben szereplő részvételi feltételeket is. „Kitétel például, hogy a jelentkezők rendelkezzenek az előző három év során teljesített, maximum két szerződésből összeadódó, minimum nettó 100 millió forintos, közbeszerzés tárgya szerinti szerződéssel. Érthetetlennek tartom azt a kitételt, hogy miért csak két szerződésből lehet összeadni az elvárt értékhatárt” – mondta a cégvezető. Tájékoztatása szerint jelenleg azon gondolkodnak, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordulnak a tenderkiírás kapcsán.

Bősz Péter, a City Taxi kereskedelmi és marketingvezetője lapunknak a rövid határidő mellett a bírálati szempontok súlyozását kifogásolta. Véleménye szerint a kiírásban alkalmazott egymásra épülő súlyozás esélytelenné teszi a pályázaton azokat a taxicégeket, amelyeknek ugyan magasabbak a taxiórában szereplő díjai, de jelentős fix kedvezményt adnának a havi számlából. Emiatt szerinte előfordulhat az is, hogy nem a legalacsonyabb szolgáltatási árat biztosító ajánlat kerül ki végül győztesen. „Ugyanezt jeleztük az MTV 2009-es taxis tenderével kapcsolatban, sajnos akkor sem sikerült elérnünk, hogy módosítsák az ajánlati kiírást” – jegyezte meg. A szakmabeliek szerint érdekes előírása a tendernek az is, hogy az elvárásként megfogalmazott A kategóriás járművek minimum műszaki paramétereiként 1,477 méteres minimummagasságot határozott meg, ennek például nem felelnek meg az olyan, ebben a kategóriában sűrűn használt járműtípusok, mint a Mercedes E osztály, a Volkswagen Passat, a Skoda Superb és a Skoda Octavia, valamint a Mazda 6-os.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

közszolgálati média közbeszerzés taxi tender
Kapcsolódó cikkek