Cégvilág

"Pucér" cigarettásdobozok? - Perrel fenyeget a Marlboro gyártója

Az ausztrál kormány a tervek szerint a jövőben márkajelzés nélküli cigarettásdobozokat vezetne be, a Philip Morris dohánytermék-gyártó viszont már most közölte: milliárdos pert indíthat az ausztrál állam ellen, ha az intézkedést megvalósítják.

Az ausztrál hatóságok adatai szerint a dohányzás miatt kialakuló betegségekbe évente mintegy 15 ezren halnak bele, ezen próbál változtatni a most bejelentett javaslat. Eszerint 2012-től a cigarettát csak embléma nélküli, az állami szervek által tervezett dobozban lehetne forgalomba hozni. A csomagoláson kizárólag a márka és a típus szerepelne sztenderd betűtípussal. Az indoklás szerint az ilyen csomagolás csökkenti a cigarettamárkák vonzerejét. Hasonló jogszabály megalkotását fontolgatja Új-Zéland, Kanada és Nagy-Britannia is.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint a döntés komoly veszteséget okozna a dohánygyáraknak a fejlődő piacokon, ahol igyekszenek a drágább márkák számára meghódítani a vásárlókat. A kiesést vélhetően felvásárlásokkal próbálná ellensúlyozni a szektor a költségcsökkentés érdekében. A többek között a Marlborót is gyártó Philip Morris mindenesetre az Ausztrália és Hongkong között érvényes kétoldalú gazdasági megállapodásra hivatkozva már benyújtotta igényeire vonatkozó jelzését az ausztrál kormánynak. A paktum kimondja, hogy az ausztrál államnak a hongkongi befektetéseket is védenie kell. A vállalat három hónapot adott a két ország illetékeseinek arra, hogy megoldást dolgozzanak ki a helyzetre, ellenkező esetben a konszern ázsiai csoportja kártérítési pert indít, melynek összegét az ENSZ kereskedelmi szabályai szerint állapítják majd meg.

Eközben a British American Tobacco, a Dunhill, valamint a Benson & Hedges gyártója bejelentette: a tervezett intézkedés sérti a nemzetközi szerzői- és szellemi tulajdonra vonatkozó jogokat, ezért a vállalat fontolgatja a jogorvoslat lehetőségét.

British American Tobacco Philip Morris cigarettásdoboz cigaretta benson & hedges Marlboro
Kapcsolódó cikkek