Cégvilág

Ritka betegségben szenved? Lehet, hogy nem lesz gyógyszer

Hatóságok és jogszabályok szavatolják hazánkban, hogy a ritka betegségek gyógyszereiből se legyen hiány. A franciáknál az idén már 31 riasztás volt a készletek kimerülése miatt. Hazánkban kínálati gyógyszerpiac van, tavaly 708 milliárd forint volt a fogyasztás.

Két gyógyszert kellett hirtelen másikkal pótolni az elmúlt években a hazai betegellátásban – mondta érdeklődésünkre Kőszeginé Szalai Hilda, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgató-helyettese. Egy ritka betegség gyógyszerét kellett másikkal kiváltani, mert gondok adódtak a gyártásánál, tavaly pedig egy a vesedializáláshoz szükséges oldatot. E két esetben az orvosszakmai kollégiumokkal egyeztetve az OGYI máshonnan hozatta be a helyettesítő készítményeket.

A ritka betegségek készítményei fölött az európai gyógyszerügyi hatóság illetékes bizottsága éberen őrködik  – mondta Kőszeginé Szalai Hilda. Javaslatukra számos kedvezményt kapnak az azok fejlesztésére vállalkozó cégek, hogy a kis mennyiségű igény ellenére is megérje számukra a gyártás. S ha már piacon vannak, nincs okuk a kivonulásra. Az ázsiai gyártás pedig azért nem okoz ellátási problémát, mert ott elsősorban generikus (lejárt szabadalmi védettségű) gyógyszerek hatóanyagai készülnek, így ha az egyik kiesik, van helyette akár további két tucat.

Csak akkor lehetne gond, ha egy világégés miatt „elzárnák az ázsiai csapokat”, de ez kizárt – jelentette ki Fekete Tibor. A gyógyszerpiaci elemző szerint mennyiségben és minőségben is biztonságos a kínai és az indiai gyártás. A multinacionális cégek azért telepítették oda a legmagasabb szintű technológiákat, mert az olcsó munkaerő miatt ott olcsó a gyártás. A nemzetközi minőségbiztosítási rendszerek azonban mindenhol egységesen garantálják a biztonságos előállítást. A hazai gyártóknak egyébként nem Ázsia, hanem Oroszország lehet a hatóanyaggyártó piac – tette hozzá.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

gyógyszer Ázsia generikus betegség ogyi
Kapcsolódó cikkek