Cégvilág

Sarkozy miatt távozik Madame Atom

Távoznia kell Anne Lauvergeonnak az Areva energiaóriás éléről, mivel a Handelsblatt szerint megromlott a viszonya Nicolas Sarkozy elnökkel.

François Fillon francia miniszterelnök csütörtök este közölte, hogy az 51 éves topmenedzser június végén lejáró megbízatását nem hosszabbítják meg. Utódja Luc Ooursel lesz, aki az cég igazgatóságának tagjaként eddig az Areva marketingjéért és nemzetközi tevékenységeiért volt illetékes.

A Handelsblatt szerint hónapok óta tartották magukat azok a híresztelések, amelyek szerint leváltják Franciaország legismertebb felsővezetőjét, akit állítólag nem fűz jó viszony Nicolas Sarkozy elnökhöz. A pletykák a fukusimai katasztrófát követően egy időre elültek, egyrészt mert a feszült helyzetben nem lett volna jó döntés a vezércsere, másrészt mert Lauvergeon jól teljesített a válságkezelői szerepkörben. Úgy tűnt, a "Madame Atomnak" tekintett menedzsernek esélye lehet egy újabb vezetői ciklushoz, de a reményeket szétoszlatta a kormány bejelentése.

Lauvergeon, hozta létre az Arevát számtalan apró állami vállalatból 2001-ben és rendszeresen szerepel a Forbes legbefolyásosabb nőket felvonultató listáján. A vezérnek számtalan konfliktusa akadt az elmúlt években, többek között egy finn atomerőmű elszaladó költségei és egy elszalasztott abu dhabi üzlet miatt. A közvélemény számára legnyilvánvalóbb csatát viszont az EDF közüzemi szolgáltatóval vívta, Henri Proglio, a cég vezére ugyanis elhibázott lépésnek tartotta azt az integrált üzleti modellt, amelyet Lauvergeon vezetett be az Arevánál. A szakértők ennek ellenére valószínűtlennek tartják, hogy az utóda ismét részekre bontaná a konszernt.

Sarkozy atom Areva
Kapcsolódó cikkek