Cégvilág

Szuperfilmek a városhatárban - Megteltek a filmstúdiók

Az etyeki Korda tele van, a rákospalotai Raleigh rekordnagyságú produkciót szolgált ki

A nemzetközi filmipar fellendülésének egyik nyertese Magyarország lehet – vélik a hazai filmstúdiók vezetői. A magyar filmek hiánya a nagyobb műteremkomplexumokat alig érinti.

A korábbi évek pangása után tavaly már jó kihasználtsággal működtek a hazai filmstúdiók, az idén pedig minden korábbinál nagyobb rohamra számítanak. A megrendelések túlnyomó részét a külföldi produkcióknak végzett bérmunka adja a nagy műhelykomplexumokat így nem nagyon érinti, hogy a magyar filmek gyártása kvázi szünetel a filmfinanszírozás befagyasztása miatt.

„Tavaly 76-80 százalékos kihasználtsággal működött a rákospalotai stúdiókomplexumunk, ez megfelel az előzetes várakozásainknak, és igen jó eredménynek számít annak tükrében, hogy májusban nyitottunk ” – mondta a Világgazdaságnak Artist Robinson, a 17 milliárd forintos beruházás keretében tavaly átadott Raleigh Studios Budapest vezetője. A stúdió tavalyi elindulásakor egyébként azt közölték, hogy a beruházásnál 12 éves megtérüléssel számolnak, ehhez a tervek szerint évi 5-8 milliárdos forgalmat kell elérniük, attól függően, milyen produkciókat szolgálnak ki, a haszonkulcs ugyanis ennek a függvénye. A stúdió vezetője szerint tavaly számos nemzetközi produkció helyszínéül szolgált a létesítmény. Nagyrészt itt forgatták a Monte Carlo című mozit, a Working Title stúdió Tinker, Tailor, Soldier, Spy produkciójának a stábja is dolgozott Rákospalotán, Angelina Jolie filmjéből több jelenetet szintén itt vettek fel.

A külföldi bérmunkák mellett a TV2 Megasztár és az Ezek megőrültek című műsorait szintén a stúdióban készítették, több hazai és külföldi reklámfilmet forgattak itt, valamint céges rendezvényeket, autóbemutatót is tartottak az épületegyüttesben. A stúdió összesítése szerint a fél év alatt náluk forgatott külföldi produkciók mintegy 1000 időszakos munkahelyet teremtettek, s körülbelül 10 ezer vendégéjszakát generáltak a budapesti hoteleknek.

A másik óriáslétesítmény, a korábbi néhány évben viszonylag gyenge kihasználtsággal működő Korda Filmstúdió forgalma is fellendült tavaly, több mint 150 napot forgattak itt. „Kimondottan jó év volt számunkra a 2010-es, a kihasználtságunk 50 százalék feletti volt, árbevételünk meghaladta a félmilliárd forintot” – mondta lapunknak Csapó Tamás vezérigazgató. Tavaly áprilistól decemberig itt forgatták a Borgias című produkciót, a stáb idén áprilisban újra visszaköltözött a stúdióba. Részben ennek is köszönhetően – az üzleti várakozásokat felülmúlva – százszázalékos kihasználtsággal működik történetének ötödik évében a Korda Filmstúdió. Mint azt a vezérigazgató elmondta: a komplexum műtermei és egyéb kiszolgálóegységei, irodái, sminkszobái, öltözői, műhelyei és raktárépületei, valamint szabadtéri díszletei – a New York-i utca kivételével – a stúdió 35 hektáros területén foglaltak egészen 2011. december 31-ig. Így áprilisban már elkezdődött a 2012-es év értékesítése is.

Artist Robinson is optimista az idei évvel kapcsolatban. Már az első negyedév is biztatóan alakult a Raleigh Studios Budapest számára, ugyanis februárban a valaha Magyarországon forgatott legnagyobb szuperprodukció, az iparági becslések szerint 170 millió dollár költségvetésű 47 Ronin költözött be két hónapra a műteremközpontba, a főszereplő Keanu Reevesszel együtt. „Most éppen tévés sorozatokat forgatnak nálunk, és az év hátralévő részére is nagy az érdeklődés a stúdió iránt. Hat-hét különböző produkcióval tárgyalunk, ha sikerül mindegyikkel megállapodni, akkor jövő februárig be leszünk táblázva” – mondta.

A szakemberek bizakodók a távolabbi jövővel kapcsolatban is. Csapó Tamás szerint újra komoly fellendülés előtt áll a nemzetközi filmipar. Az elmúlt időszakban sok játékfilm, televíziós és minisorozat gyártása indult el, véleménye szerint ebből Magyarország filmipara is profitálhat. A Raleigh Studios Budapest vezetője is úgy véli, hazánk az egyik nyertese lehet a világ filmipari boomjának. Az egyik fő vonzerő továbbra is a 2004-ben bevezetett adó-visszatérítés, de egyre többet nyom a latban, hogy az elmúlt négy-öt évben világszínvonalú infrastruktúra épült ki, amely az itteni filmes dolgozók magas szintű szaktudásával párosul. Szeretik a producerek azt is, hogy Budapest több más város „dublőre” lehet a filmekben. A Raleigh ezen tulajdonságokat hangsúlyozva aktívan reklámozza a magyarországi forgatási lehetőségeket a különböző fesztiválokon, filmes eseményeken. Csapó Tamás arról számolt be lapunknak, hogy az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon folytatott tárgyalásaik során csupa pozitív véleményt hallottak a partnerektől hazánkkal kapcsolatban.

A kisebbeknek is jut munka

„A tavalyi gyenge év után, amelynek során nagyjából 25 százalékos kihasználtsággal működtünk, az idei első fél évben teljesen be vagyunk táblázva” – mondta lapunknak Hidvégi Péter, a 2006 szeptemberében nyílt pomázi Stern Stúdió vezetője. A Mid Atlantic produkció Titanicról szóló négyrészes miniorozatát forgatják itt februártól júliusig, ennek során egy óriás medencét is felépítettek.

A stúdióvezető szerint ezzel a munkával már most éves szinten 40-45 százalékos lenne a kihasználtságuk, de szeretnék ezt év végére 65-70 százalékra feltornászni. „Bár fellendült a kereslet, nagyon nyomottak az árak a piacon” – világít rá egy fontos tényezőre. Számukra a műteremigényes bérmunka jelenti a megélhetést, magyar filmekre a közeljövőben nem számítanak.

A mogyoródi Astra filmstúdió vezetőjét nem sikerült elérnünk, az állami tulajdonú fóti Mafilm stúdióban pedig a folyamatban lévő átalakítások miatt nem válaszoltak a megkeresésünkre.

A stúdióvezető szerint ezzel a munkával már most éves szinten 40-45 százalékos lenne a kihasználtságuk, de szeretnék ezt év végére 65-70 százalékra feltornászni. „Bár fellendült a kereslet, nagyon nyomottak az árak a piacon” – világít rá egy fontos tényezőre. Számukra a műteremigényes bérmunka jelenti a megélhetést, magyar filmekre a közeljövőben nem számítanak.

A mogyoródi Astra filmstúdió vezetőjét nem sikerült elérnünk, az állami tulajdonú fóti Mafilm stúdióban pedig a folyamatban lévő átalakítások miatt nem válaszoltak a megkeresésünkre. -->

korda Angelina Jolie borgias raleigh filmstúdió
Kapcsolódó cikkek