Az E-Star Alternatív Nyrt. tegnap zártkörű tőkeemelésről döntött.

A tőkeemelés eredményeként közvetve a cég részvényeinek maximum 10 százaléka nemzetközi befektetők tulajdonába kerül. A kibocsátási ár 10 ezer forint volt, 240 ezer darab részvényt adtak el. Ezzel az E-Star mintegy 2,4 milliárd forint friss, likvid tőkét von be, amit közleménye szerint főként nemzetközi terjeszkedésének finanszírozására fordít. Ezen belül is a fő cél a lengyelországi akvizíció lebonyolítása - mondta tegnap a Világgazdaságnak Kassai Ákos, a társaság vezérigazgatója. 

Az igazgatóság a társaság közgyűlésének határozata és a társaság alapszabálya alapján elhatározta a törvény által biztosított jegyzési elsőbbségi jog gyakorlásának kizárását a tőkeemelés során, tekintettel arra, hogy a társaság érdeke a tőkeemelési folyamat minél gyorsabb lebonyolítása.

Az igazgatóság megbízta a Wood & Company Financial Services S.A.-t Oddział w Polsce (Warsaw, 00-120, Poland) a tőkeemelésben történő részvételre, illetve arra, hogy az újonnan kibocsátásra kerülő törzsrészvények átvételére vonatkozó kötelezettségvállaló nyilatkozatot tegyen és a részvények ellenértékét maradéktalanul fizesse meg (mindkét teendő esetében) 2011. 06. 14. napjáig, továbbá ezen új részvényeket a keletkeztetést követően átvegye.

A zárt körben történő tőkeemelés tervezett struktúrája:

1. A Wood & Company Financial Services kötelezettséget vállal a társaság által zárt körben történő forgalomba hozott részvények átvételére.

2. Soós Csaba kölcsönvesz az Equlior Befektetési Zrt-től 58.000 darab E-Star törzsrészvényt, mellyel a befolyása a társaságban 43,37 százalékra nő.

3. Soós Csaba – a kibocsátási maximum elérése esetén - kölcsönad a Wood & Companynak 240 ezer E-Star törzsrészvényt, mellyel a befolyása a társaságban 33,37 százalékra csökken.

4. A Wood & Company eladja a kölcsönvett 240 ezer E-Star törzsrészvényt saját befektetőinek az általuk tett vételi ajánlatok alapján, a befolyó összegből megfizeti a társaságnak az átvenni vállalt részvények ellenértékét.

5. A Wood & Company a tőkeemelés során kibocsátott új részvények keletkeztetését és számláján történt jóváírását követően visszaadja Soós Csabának a korábban kölcsönvett legfeljebb 240 ezer E-Star törzsrészvényt, mellyel Soós Csaba befolyása a társaságban előreláthatólag (a kibocsátás tervezett maximuma esetén) 39,43 százalékra nő.

6. Soós Csaba visszaad az Equilornak 58 ezer E-Star törzsrészvényt, mellyel a befolyása a társaságban előreláthatólag (a kibocsátás tervezett maximuma esetén) 37,2 százalékra csökken.

A társaságnál új, műszaki vezérigazgató-helyettesi posztot hoztak létre. Az állást Szabó Zoltán tölti be, aki a Miskolcon szerzett gépészmérnöki, majd  Budapesten MBA diplomát. Pályáját az AES Tisza Erőmű Kft-nél kezdte ahol kereskedelmi vezetőként dolgozott, majd tapasztalatait az AES magyarországi érdekeltségeinek kereskedelmi igazgatójaként és a Borsodi Energetikai Kft. ügyvezető igazgatójaként. A biomassza és széntüzelésű erőművek irányítása területén szerzett széles körű tapasztalatát az E-Starnál fogja a jövőben kamatoztatni.

Szabó Zoltán nem minősül a Tőkepiaci törvény szerinti vezető állású személynek.