Cégvilág

Végéhez közeledik az E coli járvány

Az elmúlt napokban a korábbiaknál jóval kevesebb új megbetegedés történt – közölte a Robert Koch Intézet tegnap.

Ez megerÕsíti azokat a rendkívül óvatos elÕrejelzéseket, amelyek szerint a járvány a végéhez közeledik. Eddig 34 németországi és egy svéd halottja van a kólibaktérium okozta járványnak Európában. Közben 4000-re emelkedett a fertÕzöttek száma, és ebbÕl több mint hétszázan válságos állapotban vannak a szövÕdmények miatt.

Korábban a német kutatók a spanyol uborkát és más zöldségeket tettek felelÕssé a járvány terjedéséért, és bár ez az állítás néhány nap múlva tévedésnek bizonyult, az EU zöldségpiaca milliárdos károkat szenvedett el a fogyasztók félelme és a hírre bejelentett orosz importtilalom miatt. Német szakértÕk már biztosan állítják: az alsó-szászországi Bienenbüttel egyik biokertészeti üzemébÕl származó csíra a felelÕs, amelyen már laboratóriumban is kimutatták a fertÕzést okozó mutáns kólibaktériumot.

Ismertté vált az is, hogy az üzem alkalmazottai közül néhányan megbetegedtek, mint ahogy többen azok közül is, akik fogyasztottak az onnan szállított, különbözÕ fajta csírákból. A német kutatók vizsgálata most annak kiderítésére irányul, hogy maga a növényi csíra miként fertÕzÕdhetett meg a nagy virulenciájú mutáns kólibaktériummal.

Németország Koch járvány zöldség
Kapcsolódó cikkek