Cégvilág

200 millió eurós fejlesztés a Dunamenti Erőműben

Közel 200 millió eurós beruházással új, ultramodern erőmű-blokkot adott át a GDF SUEZ Magyarországon. Bruttó 280 megawattal nőtt a társaság beépített kapacitása.

A GDF SUEZ-hez tartozó Dunamenti Erőműben lezárult a G3-projekt: átadták a létesítmény  új, 407 megawattos erőművi blokkját Százhalombattán.

A megközelítőleg 200 millió eurós beruházás 1938 megawattra javítja az erőmű teljesítményét, ismertette a társaság sajtótájékoztatóján Csiba Péter, az erőműtársaság elnöke. Az elérhető legjobb technológia alkalmazásával az új turbina csökkenti az erőmű ökológiai lábnyomát.

A 2009-ben megkezdett projekt a Dunamenti Erőmű teljes körű felújításának részét képezi. Az új blokk a már meglévő gőzturbina technológiai felújítása révén újult meg, valamint a gőzturbina mellé egy magas hatásfokú gázturbina és egy új hőhasznosító kazán került beépítésre, ezáltal a blokk villamos hatásfoka 36 százalékról 57 százalékra nőtt.

Számos hazai és külföldi nagyvállalat vett részt a felújításban. Összesen több mint 1000 alvállalkozó dolgozott a kivitelezésben, legtöbbjük Százhalombattáról és a város vonzáskörzetéből érkezett.

„Az új blokk felépítésével párhuzamosan a GDF SUEZ a Dunamenti Erőmű teljes körű felújításának keretében elbontja a termelésből kivont, elavult erőművi blokkokat”, tette hozzá Csiba Péter, a GDF SUEZ elnök-vezérigazgatója.

 

GDF SUEZ csoport

A világ vezető energiaipari vállalatainak egyikeként, a GDF SUEZ tevékenysége a teljes energialáncot átfogja a földgáz és elektromos áram területén, továbbá élen jár energetikai és környezeti szolgáltatások tervezésében és értékesítésében. A társaság folyamatosan fejleszti tevékenységeit, megfelelve a kor kihívásainak: az egyre növekvő energiaigények kielégítése, a klímaváltozással szembeni küzdelem és az energiaforrások felhasználásának optimalizálása terén.

A GDF SUEZ csoport 55 országban közel 220 ezer főt foglalkoztat. 2010-es bevétele 84,5 milliárd euró volt. Részvényeit Európa legnagyobb tőzsdéin jegyzik Párizsban, Brüsszelben és Luxemburgban.


További részletek a holnapi Világgazdaságban

A GDF SUEZ csoport 55 országban közel 220 ezer főt foglalkoztat. 2010-es bevétele 84,5 milliárd euró volt. Részvényeit Európa legnagyobb tőzsdéin jegyzik Párizsban, Brüsszelben és Luxemburgban.

GDF SUEZ Magyarországon A GDF SUEZ 15 éve van jelen a magyar energiaszektorban, és fektetett be Magyarországon több mint 100 éves múltra visszatekintő energetikai vállalatokba, amelyek együtt mintegy 1400 dolgozót foglalkoztatnak. 2010-től GDF SUEZ néven több mint 800 ezer fogyasztónak szolgáltat gázt, üzleti ügyfeleinek villamos energiát. A csoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű – az ország legnagyobb gáztüzelésű, nemrég 1930 MW kapacitásúra fejlesztett erőműve – adja a magyar energiarendszer biztonságát szabályozó kapacitást. A GDF SUEZ környezetvédelmi és épületgépészeti területen is jelen van hazánkban.

-->

GDF Suez Bencsik Cirelli Dunamenti Erőmű
Kapcsolódó cikkek