Cégvilág

A Gazprom az áramszektorban is a legnagyobbá válhat

A Gazprom orosz gázóriás és a Viktor Vekselberg orosz milliárdos tulajdonában lévő KES Holding egyesíti energiafejlesztő eszközeit, és ezzel Oroszország legnagyobb energiatársaságát hozzák létre.

Csütörtökön a Gazprom energia leányvállalata, a Gazprom Energoholding szerződést ír alá arról, hogy megszerzi a KES energiakonszern eszközeit. Ennek fejében a KES tulajdonrészt kap az új vegyes vállalatban. Az Interfaxnak nyilatkozó egyik forrás azt közölte, hogy a KES a vegyes vállalatban 25 százalékos tulajdonrészhez jut, míg egy másik forrás szerint a tulajdonrész aránya ennél kisebb lesz – tudósít a Reuters.

A Gazprom, a Gazprom Energoholding és a KES nem kommentálta az értesülést. Az állami ellenőrzés alatt álló Gazprom, a világ legnagyobb földgáztermelője tulajdonában lévő energiavállalatok együttesen az orosz villamosenergia-fogyasztás 17 százalékát teszik ki, 36 Gigawattnyi együttes kapacitással. A KES ennél jóval kisebb kapacitással rendelkezik, cégei 16 Gigawatt áram előállítására képesek.

 

áram KES energiaszolgáltató Gazprom
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek