Az új szabályokról tartott keddi budapesti tájékoztatón Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára arról szólt, hogy a szabályok egyszerűsítése növeli a hazai vendéglátó-ipari vállalkozások versenyképességét, miközben a szabályozás az "európai minimum" előírások betartatását célozza. Lényegesen csökken majd a kis vendéglátó-ipari egységek adminisztrációja - fűzte hozzá.
A fagylalt előállítására és tárolására vonatkozó előírások alapján a fogyasztó részére történő átadásig a fagylalt hőmérséklete nem emelkedhet mínusz 8 Celsius fok fölé, nyers tojás a fagylalthoz közvetlenül a pasztőrözés előtt adható.
Kardeván Endre kiemelte, hogy elejtett vadak kizárólag hatósági állatorvos által kiállított húsvizsgálati igazolással együtt vehetők át. Szatmáry Kristóf elmondta: a vendéglátó létesítményben előállított élelmiszer a vendég ellátása mellett más, a vendéglátó egységtől légvonalban számított 40 kilométeres körzetben lévő kiskereskedelmi hely részére is eladható.
A VM a tájékoztatóról kiadott közleményében tudatja, hogy eddig a HACCP rendszer teljesítése is nagy terhet rótt a vállalkozókra, ezután azonban mindenkinek csak annyi pontot kell teljesítenie, amennyit ténylegesen meg tud valósítani.