Cégvilág

Akár 680 főt is elbocsáthatnak a pécsi Elcoteqtől, de reménykednek

A pécsi Elcoteq 680 fős létszámleépítést jelentett be hétfőn; a szakszervezetek kisebb mértékű elbocsátásban reménykednek.

A finn érdekeltségű, elektrotechnikai alkatrészeket gyártó cég a csoportos létszámleépítést a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjánál és a szakszervezeteknél is bejelentette hétfőn - írja a Pécsi STOP. A hírportál információi szerint kora este a cég belső levelezésén keresztül a dolgozók is tudomást szereztek a lépésről.

Novodarszky Béla, az Elcoteq Vasas Szakszervezet titkára az MTI-nek kedden elmondta: ennél kisebb mérvű leépítésre számítottak, és abban reménykednek, hogy a bejelentettnél kevesebb embernek kell távoznia. A törvényi előírások szerint ugyanis a cég ilyen esetekben a maximális létszámot jelenti be, azaz 680-nál csak kevesebb lehet az elbocsátott dolgozó.

A szakszervezeti titkár elmondta: számításai szerint legalább két hónapot vesz igénybe a leépítés. Novodarszky Béla magyarázatként hozzáfűzte, a lépés komoly anyagi terhet ró a cégre az elbocsátott dolgozók járandóságai révén, és a munkaügyi központra sem szabadíthatnak egyszerre ennyi embert. A leépítés menetéről egy héten belül megkezdődik a konzultáció a cég, annak két szakszervezete, valamint az érdekképviseleteken kívüli dolgozók képviselői között. A szakszervezeti vezető abban bízik, hogy amint a korábbi súlyos gondokat, úgy a mostani nehéz helyzetet is átvészeli az Elcoteq.

Kevesebb, mint a felére csökkent az Elcoteq Magyarország Kft. dolgozóinak létszáma is a gazdasági válság kirobbanása után. A korábbi 7 ezer helyett jelenleg mintegy 2800 főt foglalkoztat a vállalat.

 

elbocsátás szakszervezet Pécs Elcoteq munkaügyi központ
Kapcsolódó cikkek