Cégvilág

Akcióterv az öngyilkosságok megelőzésére

Hazánkban naponta hat ember vet önkezével véget az életének. Etikai irányelvet dolgoz ki a sajtó számára az öngyilkosságok kommunikálására vonatkozóan a Lélekben Otthon Alapítvány – jelentették be a sajtó, a rendőrség és a Médiahatóság képviselői előtt az ezt tartalmazó átfogó akciótervvel együtt.

Az Európai Unióban a második, a világon az ötödik helyen állunk az öngyilkossági „ranglistán”. Éppen ezért a Lélekben Otthon Alapítvány egy hosszú távú akcióterv elkészítésére vállalkozott, melynek segítségével öt éven belül 20 százalékkal szeretnék csökkenteni az öngyilkosságok számát hazánkban.

Mint azt Oriold Károly, az alapítvány vezetője elmondta, a statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy a családon belüli öngyilkosság jelentősen megnöveli az ismételt elkövetés esélyét, ezért a legfontosabb védő tényező a kapcsolat – állítják a szakértők. Éppen emiatt a szervezet 35 önkéntes segítője próbál kapcsolatot teremteni az öngyilkosságban elhunytak családtagjaival. Az alapítvány 3000 szórólapot juttatott el a mentőkhöz és a rendőrökhöz, akik a haláleset helyszínén átadják ezt az ismertetőt a hozzátartozóknak.

Figyelemre méltó tény, hogy az öngyilkosság következtében elhunytak jelentős része nem járt orvosnál. Márpedig ezeknek a betegeknek a hozzátartozói, rokonai gyakorlatilag mindig észlelik a problémát, csak nem tudják hova kell fordulni. Ezért van óriási jelentősége ennek a programnak – állítja tapasztalataira hivatkozva Rihmer Zoltán professzor, aki szintén tevékeny szerepet vállalt az akcióterv kidolgozásában.

MedicalOnline-->

Lélekben Otthon Alapítvány etikai kódex öngyilkosság
Kapcsolódó cikkek