Cégvilág

"Alig túlórázott, részeg lehetett" - Ismét meghalt egy Foxconn munkás

Egy 21 éves alkalmazott kizuhant a Foxconn senzeni gyárához tartozó munkásszállásának ablakán és életét vesztette.

A világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója, a Hon Hai Precision Industry leánya, a Foxconn ismét reflektorfénybe került, miután egy alkalmazottja életét vesztette a legnagyobb kínai üzeméhez tartozó munkásszálláson. A Digital Trends információi szerint annyi tudni, hogy a 21 éves dolgozó kiesett a senzeni épület ablakán és életét vesztette.

A Foxconn korábban azért került a híradásokba, mert eddig tizennégy alkalmazottja követett el öngyilkosságot, egyes jelentések szerint az embertelen munkakörülmények miatt. A több mint egymillió főt foglalkoztató tajvani cég többek között az Apple, a HP és a Sony készülékeit szereli össze, a tavaly lezajlott öngyilkossági hullámot követően olyan nyilatkozatot íratott alá a dolgozókkal, amelyben vállalják, hogy nem végeznek magukkal. Tavaly júniusban jelentős béremelést hajtott végre a vállalat, szintén a munkakörülmények javítása érdekében, így a dolgozók átlagbére elérte a 2 ezer jüant, azaz mintegy 60 ezer forintot.

A Foxconn alelnöke, Terry Cheng hangsúlyozta, hogy a mostani eset vélhetően nincs kapcsolatban a munkahelyi stresszel. A menedzser elmondása szerint az áldozat még betanítási idejét töltötte és az elmúlt húsz napban összesen két órát túlórázott. Ugyanakkor – tette hozzá Cheng – a baleset előtt a dolgozó húsz-harminc kollégájával vacsorázott és "valószínűleg részeg lehetett".

A vállalat egyébként év eleje óta tárgyal a brazil kormánnyal, a dél-amerikai országban 12 milliárd dollárt fektethet be a cég, hogy ezzel a kedvezőbb adózási feltételeket nyújtó államba helyezze át termelése egy részét. A Foxconn ezzel a lépéssel reagál az emelkedő kínai bérekre, ami már az LG-t és a Motorolát is arra késztette, hogy dél-amerikai országba helyezze át több gyárát.

foxconn gyár kínai öngyilkosság Hon Hai
Kapcsolódó cikkek