Cégvilág

Egymilliárd dollár az INA finomítóira

A horvát INA szénhidrogén-ipari csoport középtávú stratégiájában – 2015-ig – mintegy 20 milliárd kunát (709 milliárd forintot) fordít fejlesztésre és beruházásra, az összeg kétharmadát Horvátországban fekteti be.

Ezzel a társaság a legnagyobb horvátországi invesztor marad – állítja Mosonyi György, az INA felügyelőbizottságának alelnöke, aki közleményében kijelentette: az INA 2011–15 közötti fejlődéséhez javasolt stratégia erősíti a vállalatot, és nagyban hozzájárul a horvát gazdaság fejlődéséhez.

Az igazgatóság javaslata szerint a stratégia részeként egymilliárd dolláros fejlesztést kell végrehajtani a cég két kőolaj-finomítójában. Ennek eredményeként a rijekai létesítmény egyebek között képessé válna az európai minőségi szabványok teljesítésére. A sisaki finomító fejlesztése azonban úgy kerülne további egymilliárd dollárba, hogy a többletráfordítás nem ígérne életképes megoldást.

Ezért az igazgatóság azt javasolta, a munkahelyek megőrzése érdekében meg kell vizsgálni, milyen egyéb tevékenységre lehetne használni a létesítményt. Jórészt a munkahelyek megtartása miatt nem tervezik a sisaki finomító bezárását. Még annak okán sem merült ez fel, hogy június 20-án tűz ütött ki a napi 60 ezer hordó kapacitású finomítóban. „A létesítményt nem fogjuk bezárni, ez nem is volt napirenden” – jelentette ki Mosonyi György.

A felügyelőbizottság felkérte az igazgatóságot, hogy a javaslatait figyelembe véve vitassa meg a középtávú stratégiát a főrészvényesek képviselőivel, és rövid időn belül fogadja el, hogy a vállalat minél előbb ráállhasson az igazgatóság által kijelölt növekedési pályára.
Az INA legnagyobb tulajdonosa a Mol 47,26 százalékkal, a második pedig a horvát állam 44,84 százalékkal.

INA Mosonyi György beruházás finomító
Kapcsolódó cikkek