Cégvilág

Elégedett a VM a gyerektáborok konyháival

Kedvezőek a tapasztalatok a nyári élelmiszerellenőrzés első szakaszában – összegezte a július 4-e és 15-e közötti vizsgálat eredményeit dr. Kardeván Endre.

Az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár csütörtöki, a Fővárosi Állat- és Növénykertben tartott sajtótájékoztatóján beszámolt a Mezőgazdasági Szakizgatási Hivatal (MgSzH) által a gyermek- és ifjúsági táborok körében végzett ellenőrzés eredményeiről.

A vizsgálat első, lezárult szakaszában összesen 227 tábort ellenőriztek, melyek több mint 13500 gyermek étkeztetését biztosították. Kardeván Endre különösen a tavalyi eredményekkel összevetve nevezte jónak a számokat. Idén a táborok 71 százaléka eleget tett az előírásoknak, megfelelően, biztonságos körülmények között üzemeltek. A létesítmények 20 százalékánál tapasztaltak kisebb-nagyobb problémákat, ám ezek azonnal javítható hibák voltak, elsősorban a korszerűtlen berendezés, vagy a dokumentáció hiánya miatt.

Mindössze 19 étkeztető esetében kellett hatósági intézkedéseket foganatosítani, több esetben figyelmeztetést, pénzbírságot és ideiglenes felfüggesztést alkalmaztak. Az államtitkár külön is szólt arról a három esetről, ahol a tábor tevékenyégének korlátozására volt szükség. Borsod-Abaúj- Zemplén megyében, az egyik táborban a hűtőkapacitás nem volt megfelelő, egy Pest megyei táborban pedig egy volt családi ház fürdőszobáját használták tároló konyhaként. A legrosszabb talán egy balatonalmádi táborban volt a helyzet: itt felfüggesztették a tábor konyháját, mert július elején 44 gyereket kellett kórházba szállítani élelmiszer eredetű megbetegedés gyanúja miatt.

 

élelmiszer konyha VM kardeván tábor
Kapcsolódó cikkek