Cégvilág

Ezekkel a kérdésekkel kell vigyázni az állásinterjún

Az állásinterjún csak őszintén érdemes válaszolni a hobbira vonatkozó kérdésekre.

Úgy tűnik, idejét múltak az állásinterjúkon az olyan kérdések, mint a „milyen állat lenne, ha állat lenne”, vagy a „személyiségjegye alapján milyen természeti jelenséggel jellemezné önmagát”. Bár ezen kérdések is azt célozták, minél több mindent áruljon el önmagáról, a személyiségéről – indirekt módon – a pályázó, most új trend hódít. A fejvadászok vagy HR-szakemberek szívesebben tesznek fel olyan kérdéseket, amelyek a hobbi, a szabadidő hasznos eltöltéséből vonnak le következtetéseket. Ezek között olyanok szerepelnek, mint: Milyen gyakran olvas?, Milyen könyvet olvasott utoljára?, Milyen gyakran jár moziba, színházba?, Mit nézett meg utoljára a moziban/színházban?

A válaszok a jelölt habitusáról, aktivitásáról, családi állapotáról, baráti köréről, egy-egy program, tevékenység iránti elkötelezettségéről egyaránt árulkodnak. Egész más jellem rajzolódik ki valakiről, ha a kedvenc sportja a horgászat, vagy ha inkább a vadvízi evezést szereti. Nem mindegy, hogy a szabadidejében legszívesebben a gyerekeivel kirándul, vagy háromgyermekes családapaként minden hétvégéjét a barátaival tölti síeléssel/vitorlázással.

Fejvadászok szerint az extrém sportokat kedvelők – akik ebből kifolyólag feltételezhetően szeretik a kihívásokat – leginkább az induló vagy nehéz helyzetben levő cégnél válhatnak be. Egy stabilan működő vállalatnál, ahol a problémák megoldásához inkább szakmai tudásra, mint kockázatvállalásra van szükség, nem biztos, hogy ők a nyerő emberek. Mindig a konkrét helyzetet kell megvizsgálni, tehát, hogy a vezető képességei az adott céghez, szituációhoz és pozícióhoz jók-e vagy sem.

A személyes jellegű, szabadidőre vonatkozó kérdések azt is kideríthetik, csapatjátékos vagy inkább magányos farkas típusú emberrel állunk szemben. Nem mindegy ugyanis, hogy valaki legszívesebben focizik a szabadidejében vagy hosszútávfutó. Igaz, mindkét sport szerelmeseinek megvannak a maga jó tulajdonságai. A hobbiból leginkább az derül ki, van-e olyan része a pályázó életének, amikor lazíthat, amikor és ahol a napi stressz leküzdhető – hívta fel a figyelmet Tamás Evelyn karrier-tanácsadó. Ez nagyon fontos, főleg ha valaki nehéz szellemi munkát végez, napi akár 10-12 órában – ekkor kimondottan kell a kikapcsolódás. Épp ezért általában „nyerő” hobbinak tartják a fejvadászok a kertészkedést, a borászkodást és a természet közeli szabadidős tevékenységeket.

Bár a hobbira vonatkozó kérdések ártatlannak tűnnek, mégis ezek megválaszolásakor lehet legkönnyebben lebuktatni azt a válaszadót, aki hazudik – állítja Tamás Evelyn. A karrier-tanácsadó lapunknak elmondta, nemrég a következő beszélgetés zajlott le közte és egy középvezetői pozícióba jelentkező pályázó között: – Mi a kedvenc hobbija? – Minden, ami kultúra, az nagyon bejön nekem – válaszolta a kérdésre a jelölt. – Színházba is szívesen jár? – Igen. – Utoljára milyen darabot nézett meg? – Az Isten pénze musicalt a Tháliában. – Mikor látta a darabot? – Még fél éve sincs – hangzott a válasz. A bibi az, hogy az interjúztató tényleg nagy színházba járó, így tökéletesen tudta, hogy az Isten pénze darabot a Madáchban játszották, de már jó régen levették a műsorról. Nemcsak egy ártatlannak tűnő hazugság miatt veszíthetjük el az interjúztató szimpátiáját, hanem akkor is, ha túlságosan extrém a hobbink, olyan, amely akár a testi épségünket is veszélyeztetheti.

Állásinterjú-kérdések a szabadidőről

Mivel tölti a szabadidejét?

Mi a hobbija?

Szokott-e olvasni? Legutoljára mit olvasott?

Sportol-e, és ha igen, mit?

Mit az, amit a szabadidejében a barátaival/a családjával a legszívesebben csinál?

Korábban volt-e más hobbija?

Mi az, ami teljesen feltölti energiával?

Ha lazítani akar, akkor tudatosan milyen programokkal, tevékenységgel pihen legszívesebben?

Van-e olyan szabadidős tevékenység, amelyet szívesen kipróbálna, de valami miatt nem teheti?

Mi a hobbija?

Szokott-e olvasni? Legutoljára mit olvasott?

Sportol-e, és ha igen, mit?

Mit az, amit a szabadidejében a barátaival/a családjával a legszívesebben csinál?

Korábban volt-e más hobbija?

Mi az, ami teljesen feltölti energiával?

Ha lazítani akar, akkor tudatosan milyen programokkal, tevékenységgel pihen legszívesebben?

Van-e olyan szabadidős tevékenység, amelyet szívesen kipróbálna, de valami miatt nem teheti? -->

állásinterjú kérdések hobbi HR
Kapcsolódó cikkek