Cégvilág

Feltámadt poraiból: Már egy új kisautót tervez a Saab

A Swedish Automobile, a Saab Automobile, a Pang Da, és a Youngman cégek kötelező érvényű szerződésbe foglalták a korábban kötött szándéknyilatkozatot, és ezen felül megállapodtak három új Saab modell kifejlesztésére vegyes vállalkozás létrehozásáról.

A most aláírt szerződés alapján a kínai Pang Da és a Youngman közösen 245 millió eurót fektetnek a Saabba, illetve stratégiai szövetséget kötnek a Saab márkájú gépjárművek kínai terjesztésére, amely a 3 cég tulajdonában álló forgalmazó vegyes vállalkozásból, és egy gyártó vegyes vállalkozásból áll. A megegyezés az illetékes hatóságok jóváhagyására vár, amit a résztvevő felek az elkövetkező pár hónapon belül várnak.

Az most létrehozandó újabb vegyes vállalkozás 50 százalékban a Saab Automobile tulajdona lesz és 50 százalékban a Youngman Passanger Caré, és célja a Saab termékportfólió három új modellel való bővítésé: Saab 9-1, 9-6X és 9-7. Ez a három új modell mindeddig nem volt része a Saab jelenlegi illetve tervezett termékpalettájának.

Victor Muller, a SWAN és a Saab Automobile vezérigazgatója azt mondta: „Nagy megelégedéssel jelenthetem be, hogy a kötelező érvényű szerződés a Pang Da-val, és a Youngman-el aláírásra került. Ez a szerződés jól mutatja a felek bizalmát egy sikeres jövőbeni együttműködéssel kapcsolatban. Az új termékek kifejlesztésére létrehozandó vegyesvállalat pedig egy hatalmas lépés mind a Saab Automobile, mid a Youngman Passanger Car számára, és egy izgalmas partnerség kezdetét jelöli. Ez a vegyes vállalkozás lehetőséget ad arra, hogy a Saab Automobile olyan modelleket fejlesszen ki, melyek nem voltak része az eredeti üzleti tervünknek. Például: most kifejleszthetünk egy kis Saabot, egy olyan autót, ami már régen a kívánságlistánk tetején volt.”

A megállapodás létfontosságú a Saabnak, hiszen a vállalat június végén olyannyira kifogyott a készpénzből, hogy már a béreket sem tudta kifizetni, a termelés pedig többször is leállt a svédországi gyárban.

befektet Saab pang da kínai modell youngman victor muller
Kapcsolódó cikkek