Cégvilág

GMO-ügy: Gazdákkal fordult bírósághoz a vetőmagos cég

A vetőmag előállítására szakosodott Monsanto közleményt adott ki, amelyben aláhúzza: indokolatlannak tartja a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak a kukoricatáblák megsemmisítésére vonatkozó döntését és jogorvoslatot kér az ügyben.

A tegnapi nappal kezdődően a magyar Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSzH) elrendelte az illető vetőmagtétellel bevetett kukoricatáblák megsemmisítését, mivel a hivatalos mérési eredmények azt sugallták, hogy ez a vetőmagtétel nagyon kis mennyiségű GM anyagot tartalmazhatott.

A Monsanto kijelentette, hogy az adott vetőmagtétel alapos belső vizsgálaton esett át, amely bizonyította, hogy genetikailag módosított összetevőket nem tartalmaz. Továbbá Franciaországban egy független, akkreditált laboratórium által végzett vizsgálat megerősítette a vállalati méréseket. Ezeket az eredményeket a helyi hatóságok megkapták a tegnap este kezdődött intézkedés bejelentését megelőzően.

A Monsanto megkérdőjelezi a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal mérési eredményeit és a növekedőfélben lévő állományok elsietett megsemmisítésének szükségességét – olvasható a cég közleményében.

A cég aláhúzza, hogy a vegetációs idő közepén végzett vizsgálatok a vétlen gazdákat súlyos helyzetbe sodorhatják, amely a megélhetésüket veszélyeztetheti. Több gazda és a Monsanto a mai nap folyamán jogi keresetett nyújtottak be a határozattal szemben és kérik a megsemmisítésre vonatkozó végzés felfüggesztését. Jogértelmezésük szerint a magyar törvények ilyen esetben lehetővé teszik azt, hogy a határozat végrehajtása ne történhessen meg mindaddig, amíg a Bíróság nem dönt a felfüggesztésről.

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt napokban 160 hektárnyi kukoricát semmisített meg az MGSzH GMO-fertőzésre való hivatkozással. A Monsanto előtt korábban már a másik érintett, a Pioneer is tagadta, hogy génmódosított vetőmagot értékesített volna. Hazánkban, miként az az új alkotmányból is levezethető, tilos a génmódosított növény- és állatfajták, azaz GMO-k használata a mezőgazdaságban, és feldolgozott élelmiszert sem szabad ilyen alapanyagokból előállítani. Az idén márciusban módosított szabályok alapján a forgalomba hozatal előtt kötelező a külföldről származó vetőmag GMO-vizsgálata, és mivel az előírások az alkotmány szellemében teljes GMO-mentességre vonatkoznak, nincs határérték. Ha GMO-nyomokra bukkan a hatóság, megsemmisíti a teljes növényállományt.

génmódosított Monsanto MgSZH gazda kukorica GMO
Kapcsolódó cikkek