Cégvilág

Gyógyszerhamisítás: börtön járhat érte

Az Európai Unió tagállamainak ötvenmilliárd eurós adókiesést jelent évente a hamis orvosságokkal való kereskedelem. A magyarországi forgalomnak a 3 százaléka hamisítvány.

Több mint 1,1 milliárd euró értékben foglaltak le szellemitulajdon-jogot sértő árut az Európai Unió határain az elmúlt évben, ebből 27 millió volt a hamis gyógyászati készítmény, döntő többségük Indiából, kisebb részük Kínából származott – áll az Európai Bizottság most nyilvánosságra hozott jelentésében. A hamis gyógyszerek piacának növekedése évi 12-16 százalékra tehető. Európában a teljes forgalomnak a 10, nálunk becslések szerint a 3 százaléka hamisítvány, ez évente 50 milliárd eurós adókiesést okoz a tagállamok költségvetésének.

Magyarországon is fellendülőben van e készítmények kereskedelme – mondta lapunknak Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni vezetője. Ezeket a készítményeket nem laboratóriumi környezetben állítják elő, a hatóanyagokat emberi fogyasztásra alkalmatlan anyaggal pótolják. Találtak már krétaport, kábítószert, színes készítményekben pedig töltőanyagként téglaport, míniumot – avat be a hamisítás fortélyaiba. A bűnözők fejlett nyomdatechnikai eszközöket használnak, így azt is nehéz meghatározni, a csomagoláson szereplő biztonsági elemek hamisítottak-e.

Hazánkban folyamatos a vonatkozó jogszabály revíziója, így európai szinten, hatékonyan léphetnek majd fel a hamisítók ellen – véli Sárközi Alexandra. A szabálysértésről szóló kormányrendelet márciusi szigorításával a bírság megduplázódott, 100 ezer forint lett, az engedély nélkül forgalmazott vagy hamisítvány gyógyszert pedig elkobozzák a hatóságok. További szigorítás várható a módosított Btk. elfogadásával, amely vélhetőleg új gyógyszerhamisítás elleni tényállást is tartalmaz majd, szabadságvesztést is magában foglaló büntetési tételekkel – mondta Székely Krisztina.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek