Magyarország kedvező helyzetben van ahhoz, hogy energetikai fejlesztései révén hozzájáruljon a térség energiabiztonságának javításához, állapította meg az IEA a magyar energiapolitikáról készített értékelésében. Ilyen tanulmányt ötévente minden tagországáról készít.

A jelentés fő pontjait Nobuo Tanaka, az IEA igazgatója ismertette a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal közösen rendezett sajtótájékoztatóján. Az esemény bevezetőjeként Fellegi Tamás miniszter elmondta, hogy Nobuo Tanakával megvitattak számos, időszerű energetikai kérdést, többek között a németországi atomerőmű bezárások következményeit.

Mint Nobuo Tanaka kiemelte, a magyarországi energiaellátás továbbra is erősen függ a gáztól, azon belül pedig az oroszországi gázimportttól. Szükségesnek tartja ezért, hogy minél több erőműve szükség esetén átállítható lehet olajtüzelésre.

Elismerően szólt a 2006-os gázválság után meghozott biztonsági intézkedésekről, például a biztonsági készletezés elrendeléséről, a tárolókapacitások bővítéséről és az alternatív források kereséséről. Mivel azonban Magyarországon további áramigény növekedés várható, erőműveink nagy része pedig elavult, újabb beruházásokra van szükség az áramszállításban és persze az áramtermelésben is.

Ahhoz, hogy e beruházások vonzóak legyenek a befektetők számára, stabil és kiszámítható és átlátható szabályozási környezetre van szükség. Fontos, hogy az energiaárak tükrözzék a valós költségeket, a támogatások pedig hatékonyságjavításra ösztönözzenek. Az energiahatékonyságot minden szegmesben növelni kell.
Részletek és interjúnk Nobuo Tanakával a hétfői Világgazdaságban.