Cégvilág

Kiderült, mennyit kapnak az államtól a gazdák a fagykár miatt

A kormány döntése értelmében összesen 13 milliárd forint áll rendelkezésre a májusi fagykárok mérséklésére. A három elemből álló intézkedéscsomag a becslések szerint a károk csaknem felét fedezi. A kormányhatározat már megjelent a Magyar Közlönyben.

Azok a termelők, akiknek a terményeit a leginkább tönkretette a fagy mintegy 1,3 milliárd forint gyorssegélyt kapnak. Az előzetes számítások szerint 28-30 ezer hektár területről van szó.

A termelők mielőbbi talpra állása érdekében maximum 20 éves lejáratú, kamat- és banki költségmentes felvételére is lehetőség nyílik 8 milliárd forint összegben. Emellett mintegy 4 milliárd forint jut a fagykárok mérséklésére az Agrárkár-enyhítési rendszerből.

A Fagykár Forgóeszköz Hitelprogram segítségével hosszú lejáratú forgóeszköz hitelhez juthatnak a fagykárt szenvedettek. A 100 százalékban banki kamat- és költségmentes hitelt az a mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozás, mezőgazdasági őstermelő és családi gazdálkodó veheti fel, akinek ültetvényeiben kárt okoztak az idei tavaszi fagyok, és ezt a jogszabályokban foglaltak szerint igazolja is.

A hitel minimum 500 ezer, maximum 5 millió forint, az összeg arányos a károsodás mértékével. Ezen kívül az Agrárkár-enyhítési alapban is rendelkezésre áll várhatóan 4 milliárd forint, itt a kifizetésekre 2011 decemberében, illetve 2012 elején lehet számítani.
A májusi fagy több mint 32 ezer hektárnyi ültetvényben okozott kárt az országban, ami számszerűsítve 28-29 milliárd forintnyi kiesést jelenthet a gazdáknak.

Összesen 8784 termelő jelentett be a kormányhivatalokhoz fagykárt. Ebből 7035 termelő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 640, illetve 368 termelő Bács-Kiskun-, és Pest megyében, további 216 termelő tett kárbejelentést Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből. A májusi fagy leginkább a Szabolcs megyei gyümölcstermesztő gazdaságokban okozott károkat. Különösen nagy, 80-100 százalékos a veszteség a megye keleti tájain, de Szabolcs más területein sem számolhatnak a gazdálkodók 40 százaléknál nagyobb terméssel.

agrárkár fagykár mezőgazdaság termelő hitel kártérítés
Kapcsolódó cikkek