BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért küld katonákat az Északi-sarkra az orosz kormány?

Az orosz védelmi miniszter tájékoztatása szerint két hadosztályt küldenek a sarki térségbe, az alakulatok feladata az ország érdekeinek védelme lesz.

Anatolij Szergyukov védelmi miniszter a RIA Novosztyinak nyilatkozva elmondta: a hadsereg vezetése jelenleg egyeztet a sarkvidékre küldendő hadosztályok nagyságáról, a szükséges hadifelszerelésről és az infrastruktúráról. A miniszter tájékoztatása szerint a katonák – akiknek feladata a megfogalmazás szerint az ország érdekeinek védelme – az észak-oroszországi Murmanszk vagy Arkangyelszk várásokban állíthatják fel bázisukat, de más városokat is számba vesznek.

Hasonló hadosztályokat szervezett már Finnország, Svédország és Norvégia is. Vlagyimir Putyin miniszterelnök tegnap ismét hangsúlyozta, hogy Oroszország nem mond le területei követeléseiről a régióban, ezek közé tartozik a Lomonoszov- és a Mengyelejev-hátság, amelyet Putyin megfogalmazása szerint következetesen és határozottan véd majd. A miniszterelnök emellett hozzáfűzte, hogy Oroszország kész bármelyik, sarki szomszédjával tárgyalni a terület hasznosításával kapcsolatban.

Vlagyimir Putyin egyébként a Voice of Russia szerint egy konferencián hangsúlyozta, hogy helyre kell állítani a sarkvidék természetes állapotát, megszüntetni a környezetszennyezést és óvni a helyi népek ősi kultúráját. Mindamellett a szakértők szerint a sarki hósapka alatt a Föld olaj- és gázkészletének 22 százaléka található és az ENSZ jelenlegi szabályi szerint minden olyan ország jogosult ezek arányos igénybevételére, amely egy ottani partszakasszal rendelkezik. Moszkva jelenleg egy 30 milliárd dolláros értékű folyékony gáz kitermelési beruházást hajt végre az északi Jamal-félszigeten. A félszigeten létesítendő kikötőből a tervek szerint 2018-tól indulhatnak el a tankerek a gázszállítmányokkal azokra a piacokra, amelyek a legnagyobb hasznot hajtják – szögezte le Putyin.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.