Cégvilág

Mínuszba csúszott a Media-Saturn - többezer embert küldenek el

A sokáig sikertörténetként kezelt Media Markt Saturn csoport üzleti évének második negyedében veszteséges lett, s több ezer fős leépítést is kilátásba helyezett. Új stratégiára lesz szükség az elvesztett vásárlók visszaszerzésére.

Nem tudta tartani a piaci pozícióját a hazánkban is több áruházat is üzemeltető Media Markt-Saturn lánc. A német konszern üzleti évének második negyedében veszteséget könyvelt el, amely így az anyavállalat eredményét is komolyan csökkentette. A vállalat ezért Európa szerte 3000 munkahelyet szűntet meg – közölte kedden a vezetés. Az, hogy pontosan hol, mennyi ebert küldenek el, nem részletezték.

A vállalat üzemi eredménye 44 millió euró mínuszt mutatott, szemben a tavalyi 41 millió eurós nyereséggel.

A veszteség elsősorban a jelentős árbevétel-csökkenésnek tudható be, egyebek mellett azért, mert a vállalat több kiemelkedő piacon vállalhatatlanul csökkentette a kiskereskedelmi árait, hogy így csábítsa az üzletekbe a vásárlókat. A rossz eredményekért a veszteséges franciaországi üzletet és a távol-keleti szállítási nehézségeket említette még meg a vezetőség. Franciaországban annyira rosszul ment az üzlet, hogy a vállalat úgy döntött, kivonul az országból.

Media Markt-Saturn több éven keresztül a Metro csoport húzóvállalata volt, ám az elmúlt években, a gazdasági válság alatt egyre többen vándoroltak át az online vásárlásra, ahol a kiskereskedelmi egységek fenntartásának megtakarításával alacsonyabb árakat tudtak garantálni. A konszern erre azonban nem fejlesztéssel, hanem egy online elektronikai áruház megvásárlásával reagált. A szakmai becslések szerint 2015-re online kiskereskedelmi forgalom eléri az öt milliárd eurót Németországban, amelyen egyelőre kisebb vállalkozások osztoznak.

A Metro az eredmények ellenére megerősítette 2011-es 4 százalékos forgalomnövekedésről szóló előrejelzését.

Metro lánc Saturn kiskereskedelm Media Markt
Kapcsolódó cikkek