Cégvilág

Szakértők figyelik a magyar intézkedéseket

Csaknem ezer természeti és kulturális érték élvez már védelmet, miután az UNESCO újabb huszonöt helyszínnel bővítette világörökségi listáját. Az UNESCO bizottsága június 19–29. között értékelte 135 világörökségi helyszín megőrzési állapotjelentését, valamint veszélyeztetett értékké minősítette Szumátra őserdőit és a Honduras karibi partjainál található természetvédelmi övezetet.

Magyarország két állapotjelentéssel szerepelt a bizottság előtt. A tokaji borvidék kapcsán a testület üdvözölte, hogy Szerencs határában leállították a szalmatüzelésű erőmű építését. Súlyos aggodalmukat fejezték ki viszont a Szegi község közelébe tervezett andezitbánya miatt. A bizottság egyértelművé tette, ez nem egyeztethető össze a világörökségi státussal.

A budapesti világörökségi helyszín megőrzésének problémás pontja a védőzóna. Noha a régi pesti zsidó negyedben csökkent a bontási engedélyek száma, a Csipak Péter nevéhez fűződő Bécsi utcai beruházást súlyosan aggályosnak találták. Az UNESCO arra kérte a magyar államot, akadályozza meg a bontást. Magyarországnak 2013. február 1-jéig mindkét helyszínről újabb jelentést kell benyújtania, ezt egy szakértői misszió is ellenőrzi majd.

UNESCO zsidó negyed világörökség szerencs erőmű
Kapcsolódó cikkek