Cégvilág

Újabb IT-óriás negyedéve szólt nagyot

Növelte bevételét és nyereségét a Microsoft a második negyedévben éves szinten, az eredmények jobbak a szakértői várakozásoknál. A szoftveróriás a tőzsdei zárás után közzétett gyorsjelentése szerint az eredmény az Office 2010-es csomag, az Xbox 360 játékkonzol forgalmának növekedés és az adókulcsok csökkenésének köszönhető.

Az amerikai Microsoft a csütörtöki New York-i tőzsdezárás után megjelent beszámolója szerint a bevétel 17,37 milliárd dollár volt a júniussal zárult pénzügyi év negyedik negyedévében, ami 8 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Az adózott eredmény 5,87 milliárd dollár, részvényenként 69 cent lett, ami szintén felülmúlta az egy évvel korábbi 4,52 milliárd dollárt, a részvényenkénti 51 centet. Az üzemi eredmény a negyedik negyedévben 4 százalékkal 6,2 milliárd dollárra emelkedett az előző év hasonló időszakában elért 5,9 milliárd dollárról.

Szakértők kisebb, 17,23 milliárd dolláros bevételre, és szerényebb, 58 cent részvényarányos eredményre számítottak.

A nyereségnövekedéshez hozzájárult, hogy bővült az Office üzleti programcsomagok eladása, ugyanakkor a Windows operációs rendszerek értékesítése már a harmadik negyedévben csökkent. Ez azt jelzi, hogy a fogyasztók kevesebb Microsoft szoftverrel működő számítógépet vásároltak. A vállalat effektív adókulcsa a negyedévben 7 százalék volt, az előző évi 25 százalék után.

Q2 2011 windows office Microsoft gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek