Cégvilág

A HTC visszavág - Bajba kerülhet az Apple

A tajvani okostelefon gyártó beváltotta fenyegetését és eljárást indított az Apple ellen azért, hogy a Mac, az iPhone és az iPad forgalmazását is betiltsák az Egyesült Államokban.

Az amerikai Delaware bíróságához benyújtott iratok szerint a HTC három oltalom alatt álló szabadalmának bitorlása miatt indított eljárást az Apple ellen. A tajvani cég célja, hogy a bíróság betiltsa az iPhone, az iPad és a Mac importálását és értékesítését az Egyesült Államokban. Az okostelefon gyártó ezen felül kártérítés és külön bírságot követel védjegyeinek szándékos megsértéséért – jelenti a Reuters.

A HTC ezzel a lépéssel visszavágott az Apple-nek, miután az amerikai óriás ugyanezen a bíróságon indított több szabadalomsértési eljárást ellene. A bejelentés időzítése érdekes, hiszen a Google éppen tegnap jelentette be, hogy megvásárolja a Motorola Mobility részlegét. A keresőóriás vezére, Larry Page az adásvétellel kapcsolatos sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Motorola megvásárlása lehetővé teszi, hogy a két cég közös erővel védje az Android operációs rendszert az Apple és a Microsoft által indított támadásoktól.

Ebből a szempontból a HTC nyertes és vesztes is. Egyrészt a HTC a Google legrégebbi partnere az Android operációs rendszer felfuttatásában, hiszen a tajvani cég gyártotta a Nexus One-t, az első Google telefont. A HTC jelenleg is fejleszt Android alapú telefonokat, most már saját márkanév alatt. Más oldalról viszont, ha a Google szorosa fonja a szövetséget  Motorolával, akkor a HTC közvetve a keresőcég riválisává is válhat.

motorola HTC per Apple iPad Google iPhone
Kapcsolódó cikkek