Cégvilág

A mainál százszor gyorsabbá válhat az internet a legerősebb anyaggal

A grafént már eddig is sok szakértő a XXI. század anyagának tekintette, de most egy új, potencális felhasználási területet fedeztek fel.

A grafén egy mindössze egy atom vastagságú szénréteg, amelyet jelenleg a világ legerősebb anyagának tartanak. A tesztek igazolták: a grafén olyan erős, hogy ha azt egy csészére feszítenénk, mint egy fóliát, akkor akár egy ceruzahegyre állított autó súlyát is kibírná. Ráadásul a grafén remekül vezeti az áramot és nemigen melegszik, ezért remekül kiválthatja a chipgyártásban jelenleg használt szilíciumot. Eddig viszont az internethálózat kapcsán nem merült fel a grafén alkalmazása, mivel ez az anyag a fénynek mindössze 3 százalékát nyeli el.

De a Cambridge-i Egyetem tudósai által végzett tanulmány ezen a téren is fantáziát lát a grafénban: a The Register által idézett kutatás szerint a grafénból épített optikai kábelek akár százszor gyorsabb internetezést tehetnek lehetővé. A tudósok ugyanis kiküszöbölték a fényelnyelés problémáját azzal, hogy apró fémdróttal házasították össze a grafént, miniatűr napelemet készítve ezzel.

 


 

szén grafén internet vezető
Kapcsolódó cikkek