Cégvilág

Duci alakok vagy fekete csíkok? - Ennek vége az RTL-nél és a TV2-nél

Augusztus 29-én az országos kereskedelmi csatornák közül elsőként szélesvásznú sugárzásra vált az RTL Klub – közölte a csatorna.

 Mindez azt jelenti, hogy a hagyományos 4:3-as képarányt 16:9 váltja fel, ez az új tévéken nagyobb élményt kínál a nézők számára. Alig néhány nappal később, szeptember 1-jétől a TV2, a FEM3 és a PRO4 csatorna is megkezdi a 16:9-es képarányú sugárzást. A katedrális című történelmi sorozat már ebben a formátumban lesz látható a TV2-n.

„Az átállás fokozatosan történik, mivel nem tud minden egyszerre „varázsütésszerűen” megváltozni, tehát egy ideig még előfordulhat 4:3-as formátum is. „Gondoltunk azokra a nézőinkre is, akiknek nem alkalmas a készülékük a 16:9-es formátum vételére, ezért a TV2 csoport párhuzamosan sugározza majd az adását mind 4:3, mind 16:9-es képarányban.

A lehetőségek és a körülmények szinte háztartásonként változnak, így a vételi adottságokról részben a kábelszolgáltatóknál, részben a TV2 információs vonalán érdemes tájékozódni” – mondta Szentesi Zsol, a TV2 gyártási és műszaki igazgatója. A digitális földfelszíni műsorszórásban jelenleg fogható hét ingyenes csatorna közül a Magyar Televízió két műsora, illetve a Duna Televízió már régebb óta sugároz 16:9 arányú jelet.

A Világgazdaság Online kérdésére az igazgató elmondta, hogy a váltásnak köszönhetően a lapostévével rendelkező nézőknek ezentúl nem kell torzítva, széthúzva nézniük a műsorokat. Tájékoztatása szerint azok, akiknek régebbi, 4:3-as formátumot támogató tévéje van, és az analóg földi sugarzást fogják, azaz szobaantennát használnak, nemigen érzékelnek majd változást a váltásból. Akiknek 4:3-as keszülékük van, de valamilyen digitális platformról, például kábelről kapják a jelet, ott a szolgaltató beallitásaitól függ majd a képarány.

A digitális földfelszíni műsorszórásban jelenleg fogható hét ingyenes csatorna közül a Magyar Televízió két műsora, illetve a Duna televízió már régebb óta sugároz 16:9 arányú jelet: először a Magyar Televízió (MTV) állt át a hagyományos 4:3 képformátumú műsorgyártásról és sugárzásról a szélesvásznú formátumra, még a tavalyi év elején.

Duci alakok, fekete csíkok

A hazai tévécsatornák azért kezdtek el átállni a szélesvásznú formátumra, mert manapság szinte kizárólag LCD- és plazmatévét lehet venni a boltban, amelyek viszont jellemzően a 16:9-es formátumot használják. Éppen ezért az ilyen készülékeknél a hagyományos tévéadás gyakran borzalmasan néz ki : vagy két fekete csík keretezi a képet a két oldalon, vagy ha a teljes képernyőre „széthúzza” a műsort a távirányítójával a néző, akkor torzul a kép, és „ducibbá” válnak a szereplők.

TV2 sugárzás Duna TV RTL Klub 16:9 szélesvásznú
Kapcsolódó cikkek