Cégvilág

Egy hullámhosszon a BKV és az Alstom: Semmi gond a metrókkal

Közös közleményben félrevezetésre alkalmasnak minősítette a BKV és a francia Alstom kötött pályás járműgyártó csoport azokat a napokban megjelent híreket, amelyek a társaság metrószállítási szerződésében foglaltakkal kapcsolatos derogációkra vonatkoztak.

A közlemény szerint az Alstomnak azért kellett a BKV számára gyártott Metropolis metrókocsik augusztus 17-i típusengedély-kérelmében bizonyos műszaki megoldások esetében felmentést kérnie, mert hiába hajtott végre azok fékrendszerén már eddig is számos változtatást, még így is eltérnek a magyarországi szabványoktól.

A derogáció „megszokott eljárás: a hatályos magyar jogszabály lehetővé teszi, hogy ha a biztonsági szint azonos vagy jobb, mint az Országos Vasúti Szabályzatban előírt, akkor a konkrét műszaki megoldás az ott előírttól eltérjen” – írja a vevő és a megrendelő.

A BKV 2006-ban rendelt metrószerelvényeket a francia társaságtól. A Metropolisokat azonban nem vette át, mert azok a többször meghosszabbított határidőre sem tudták megszerezni a forgalomba állításukhoz szükséges engedélyt. A huzavonát az idén szerződésbontás és perek követték, majd a közelmúltban kiegyezés. Újból életbe lépett a Metropolisok szállítására vonatkozó szerződés, a gyártó 300 napot kapott a típusengedély megszerzésére.

BKV Alstom határidő engedély Metropolis
Kapcsolódó cikkek