Cégvilág

Eurómilliárdok okosmérőkre

A lakossági energiafogyasztást mérő digitális készülékek elterjedtsége Európában öt év múlva már elérheti az 52 százalékot, addigra több mint 130,5 millió okosmérő lesz a háztartásokban – állapította meg a Berg Insight.

A skandináv piackutató intézet becslései szerint az évtized közepéig akár a hárommilliárd eurót is meghaladhatja az okosmérőkre fordított európai beruházások éves összege. Az okosmérők európai bevezetésében Olaszország és Észak-Európa járt az élen.

Őket követi Spanyolország, Franciaország és Nagy-Britannia. Spanyolországban a legnagyobb áramszolgáltatónak számító Endesa már közel 13 millió fogyasztóhoz jutott el az okosmérőkkel, őt követi hamarosan a második legnagyobb áramcég, az Iberdrola. Franciaországban az ERDF egyelőre a kormány jóváhagyására vár, hogy elindíthassa 33 millió fogyasztót érintő országos programját.

Nagy-Britanniában pedig a vezető energiaszolgáltatók – a British Gas és az E.On – elkötelezték magukat, hogy jó néhány millió okosmérőt helyeznek ki a háztartásokba a 2014-re tervezett tömeges kampány előtt is. Addigra további nagyarányú telepítések várhatók, egyebek mellett Hollandiában, Írországban és Norvégiában. Kelet-Közép-Európában is mozdulni látszik valami – emelik ki a szakértők.

A cseh energiaszolgáltató CEZ és a lengyel Energa már be is jelentette, hogy nagyszabású tesztprogramokba kezd. A lengyel cég nem kevesebbet akar, mint hogy 2017-re már az összes áramfogyasztójánál működjön okosmérő.

erdf E.On okosmérő piackutató CEZ
Kapcsolódó cikkek