Cégvilág

Hihetetlen? - Kiszállhat a PC-bizniszből a HP

Amikor a Hewlett-Packard tavaly 1,8 milliárd dollárért felvásárolta a Palm Inc., úgy tűnt ez lesz az okostelefonok úttörőjének utolsó esélye. A HP legutóbbi gyorsjelentését követően Leo Apotheker búcsút mondott csekély öt hónapig tartó stratégiájának, és bejelentette, a vállalat megválhat a személyi számítógépeket gyártó üzletágától és ezentúl a szoftverekre és a szolváltatásokra koncentrál.

Néhány évig keményen dolgozott a Palm vezetősége, hogy az okostelefonok előfutárának tekintett kézi számítógépből versenyképes készüléket fejlesszen, ám ez nem sikerült, s a táblagépek piacára kívánkozó HP ajánlata a legjobbkor jött a túléléshez. A felvásárlással ugyanis a vállalat hozzájutott a webOS szoftverhez, amely jó befektetésnek tűnt.

A végeredmény azonban nem úgy sült el, ahogy azt a HP-nál és Palmnál gondolták. Az Apple iPhone és a Google Androidot használó okostelefonok versenyében a Palm mindössze egy rövid villanás lehetett a fogyasztók szemében. A webOS-t használó HP táblagép a TouchPad karrierje pedig már az elején halálra volt ítélve. Hiába csökkentette 100 dollárral a készülékek árát a HP, a Best Buy, elektronikai áruházlánc raktárából több ezret kellett visszavennie, mert gyakorlatilag senki nem vette meg őket. A HP így meghozta a kemény döntést, s bejelentette: teljes Personal Systems Group nevű részlegtől megszabadulna.

A HP harmadik negyedéves eredményei szerint a vállalat árbevétele 30,73-ről 31,19 milliárd dollárra nőtt, az adózott eredmény pedig 1,773-ról 1,926 milliárd dollárra emelkedett. Csak összehasonlításképpen, az Apple legutóbbi üzleti negyedévében 28,6 milliárd dollár árbevétel mellett 7,3 milliárd dollár adózás utáni eredményt könyvelt el.

A verseny tehát túl erősnek bizonyult, és az is kétségtelen, hogy a hardvergyártás nem éppen a legjövedelmezőbb üzletek közé tartozik. Éppen ez az oka annak, hogy az IBM néhány évvel ezelőtt szintén eladta az egész hardver üzletágát a kínai Lenovonak. A HP ugyanakkor megtartja az üzleti készülékeinek egy részét – például a szerver – és a nyomtatógyártást.

A Palm által fejlesztett technológiát szintén megtartják bizonyos formában. Leo Apotheker – aki egyébként tavaly november óta vette ál a vállalat irányítását  - közölte: a vezetőség elégedetlen a hardver üzletág forgalmával és a webOS teljesítményével, amelyet a jövőben még megpróbálnak valahogy életben tartani. A HP most vizsgálja annak a lehetőségét, hogy miként tudnák hasznosítani, olyan nyílt forráskódú mobilszoftverként, mint a Google Androidja. A HP már csak azért sem dobhatja ki az ablakon az elmúlt évek webOS-t, mert a Palm felvásárlásával egyben 1500 mobiltechnológiai szabadalmat szerzett, ami többet érhet, mint amennyiért a vállalatot felvásárolta.

Mégis, a Palm számára a döntés gyakorlatilag a megszűnést jelenti 20 év mobiltechnológiai fejlesztés után, amely végül nem hozott piacvezető pozíciót a vállalat számára a telefonpiacon.

A Palm számára a végső döfést a Google Android 2008-as premierje jelentette, s a vállalat végleg eltűnt a világelsők árnyékában. Az IDC legfrissebb felmérése szerint az okostelefonok piacán a második negyedévben az Apple átvette az elsőbbséget, a második helyen a Samsung, a harmadikon a Nokia, a negyedik helyen pedig a BlackBerry –gyártó Research in Motion áll.

Apple Android HP Google Palm webos PC táblagép
Kapcsolódó cikkek