Cégvilág

Kissé derűsebb a kép az ingatlanpiacon

Az egy negyedévvel ezelőttihez képest sokat javultak a kilátások az üzlethelyiségek piacán, enyhén kedvezőbbé váltak az iroda-, s lényegében stagnáltak a raktárpiacon – derül ki a GKI, valamint az Ingatlan és Befektetés nevű szaklap közös, a vállalatok, az ingatlanfejlesztők, -forgalmazók és -tanácsadók, valamint a lakosság terveit és kilátásait összefoglaló ingatlanpiaci felméréséből.

Az irodapiaci kilátások javulása kizárólag a keresleti oldal képviselői, azaz a vállalatok fokozódó derűlátásának köszönhető, az ingatlanos cégek várakozásai alig változtak. A pozitív jövőkép Budapestre vonatkozik, a vidéki körzetekben változatlan helyzetet valószínűsítenek.

A kereskedelmi értékelése országos átlagban nem változott, vagyis a következő egy évben – a főváros kivételével – változatlan marad a piaci helyzet. A keresleti oldal képviselői szerint az üzlethelyiségek alapterülete várhatóan csak Budapesten nő. Az új építésű üzletek eladási árai a következő 12 hónapban várhatóan stagnálnak, a használt ingatlanoknál – a fővároson kívül – még további áresés képzelhető el.

A lakáspiacot vizsgálva kiderült: Budapesten mind az új, mind a használt otthonok körében, a pesti panelek kivételével stagnáló árakra számítanak a megkérdezettek a következő 12 hónapban. A vidéki lakáspiacon az ingatlanos cégek erre az időszakra a maihoz képest némi javulást várnak. A fővárosban – a pesti zöldövezet kivételével – változatlan piaci helyzetre számítanak. Az összesített eredményeken alapuló ingatlanpiaci index enyhén nőtt: júliusban 102,8 ponton állt, ez bő egy százalékponttal magasabb az áprilisi értéknél. A kapott eredmény 5 ponttal alacsonyabb a válság kitörése előtt mértnél.

irodapiac üzlethelyiség felmérés ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek