Cégvilág

Lőszerre sem futja - Veszélyes spórolás a német hadseregben

A német Bundeswehrnél bevezetett szigorú takarékosság már-már a katonák biztonságát veszélyezteti - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

A Bundestag katonai megbízottja, Hellmut Königshaus "szűk keresztmetszeteket" állapított meg a német hadsereg anyagi ellátásában. Különösen riasztónak tartja a gyakorlatozáshoz és harci bevetéshez szükséges lőszer hiányát és túl kevés a nagykaliberű fegyvert, amelyeket az afganisztáni bevetésben használnak.

A vizsgálat szerint a NATO-kompatibilis rádiókból sem áll rendelkezésre kellő mennyiség a német hadseregben.  A politikus szerint a katonák biztonságát is veszélyeztetheti a hadianyagok hiánya, ezért költségvetési forrást kellene biztosítani az ellátásra.

A megbízott szerint az elmúlt években drámaian csökkent a légierőnél a repült órák száma, a védelmi költségek összege 2015-ig 31,5 milliárd euróról 30,4 milliárdra csökken. Az FTD emlékeztet arra, hogy a szövetségi kormány rendszeresen hangsúlyozza, hogy a hadi költségvetés csökkentése nem mehet a katonák biztonságának rovására. A német védelmi minisztérium elismerte a hiányosságokat Königshaus jelentésével kapcsolatban. A tárca közlése szerint egyelőre nincs új módszer a lőszerek elosztására, de a költségvetési helyzet 2012-től javulhat.

ellátás Bundeswehr lőszer költség költségvetés német hadsereg
Kapcsolódó cikkek