Cégvilág

Malév: maradt a bizonytalanság

Továbbra sem oldódott meg az állami légitársaság helyzete, nem tárgyaltak ugyanis a Malév tegnapi közgyűlésén a cég tőkerendezéséről. A közgyűlést augusztus 23-án folytatják.

Nem tárgyalt végül a Malév tegnapi közgyűlése a társaság tőkerendezéséről, mert a közgyűlés összehívásáig – a rendelkezésre álló rövid idő miatt – még nem született meg a fedezet biztosításához szükséges valamennyi döntés – közölte a többségi tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. A közgyűlést a résztvevők a napirendi pont megvitatása előtt ezért felfüggesztették azzal, hogy azt 2011. augusztus 23-án folytatják.

Korábban, a Malév éves rendes közgyűlésén, május 27-én a részvényesek 24,56 milliárd forint veszteséggel fogadták el a társaság 2010. évi mérlegét, és az új vezérigazgató kinevezéséig június 1-jétől Limburger Lórántot bízták meg a vezérigazgatói teendőkkel. A rendes közgyűlésen a tőkerendezésről nem hoztak döntést, azt az orosz Vnyesekonombankkal folytatandó további tárgyalások miatt későbbre halasztották. Az orosz féllel többek között a hitelek átstrukturálásáról kellene megállapodni, a pénzintézetnek a múlt év végi információk szerint 120 millió euróval tartozik a Malév.

A nemzeti légitársaság mindeközben folyamatosan állami finanszírozásra szorul: legutóbb a június 24-i közgyűlésen emelték meg 4,5 milliárd forinttal a társaság tőkéjét, augusztus végéig pedig összesen 23 milliárdnyi friss tőkét kell juttatni számára. A Malév ezelőtt az április elsejei rendkívüli közgyűlésén is kapott pénzinjekciót, ekkor az MNV 2,5 milliárd forint tőkét juttatott a társaságnak.

Mint azt korábban megírtuk, az állami légitársaság jövőjével kapcsolatban lapunk úgy tudja, ősszel egy új, átdolgozott három-öt éves tervet fogadhatnak el cégnél. Erre azért lehet szükség, mert egyrészt ősszel járnak le a Malév-gépek lízingszerződései, és újra kell tárgyalni azokat, másrészt a jelenleg érvényes, 2010 elején indult hároméves stratégia 2012 végére már üzemi nyereséget irányoz elő, amelyet a mostani helyzet alapján nagyon nehéz lenne tartani. Forrásaink úgy vélik, a Malév jövőjét az biztosítaná, ha tőkeerős, lehetőleg szakmai befektető kerülne a légitársaság mögé. Utóbbinak az elképzelései azonban ismét jelentősen megváltoztathatják a készülőfélben lévő új stratégiát.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

lízingszerződés Malév stratégia légitársaság veszteség üzemi nyereség
Kapcsolódó cikkek