Cégvilág

MaVíz: Kiváló a víz minősége Budapesten

Kurdi Viktor, a szakmai szövetség, a MaVíz elnöke Már eddig is szép eredményeket értek el a hazai szennyvíztisztítók a biogáz hasznosításában, de napirenden van a kis és törpe vízerő hasznosítása, valamint hőszivattyúk bevetése is – derül ki Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) elnökének válaszaiból.

– Hatékonyabbak-e azok a közműcégek, amelyek vízszolgáltatással, szennyvízszállítással és -kezeléssel is foglalkoznaK?
– A szakma évszázados tapasztalata alakította ki az ivóvíz- és szennyvízcsatorna-szolgáltatás országosan egységes és megítélésünk szerint költséghatékony szervezeti rendszerét. A MaVíz tagjai a hazai szolgáltatás mintegy 90 százalékát reprezentálják. Túlnyomó többségük mindkét területen együtt szolgáltat. Vannak kivételek, például a a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., amelyek az ország víziközmű-szolgáltatásának mintegy harmadát adják. Haladó történelmi szakmai hagyományok, az ellátandó fogyasztók nagy száma és koncentráltsága, valamint a szakmailag egymástól jól elválasztható feladatkörök és az optimális szervezeti nagyság érdekében alakult ki e két legnagyobb tagszervezetünk önálló és egyenként is költséghatékonyan működő profilja.

– Nyitottak-e a szennyvízkezelő cégek a megújulóenergia-termelés megindítására??
– Nemcsak nyitottak vagyunk, hanem már sokéves sikeres példáink is vannak. Budapest mindhárom szennyvíztisztító telepén, Debrecenben, Kecskeméten, Zalaegerszegen és egyre több újabb településen üzemelnek már a technológiai energiaellátást is szolgáló biogáz-hasznosító gépek és berendezések. E megoldások országos elterjesztése mellett szorgalmazzuk még például a telepeken és hálózatokban a kis és törpe vízerő hasznosítását is, valamint a termelt vízben és az elvezetett szennyvízben lévő hőenergia hőszivattyús hasznosítását.

– Műszaki fejlettség és szolgáltatások szempontjából az európai mezőny mely részén helyezkedik el a hazai szakma?
– Büszkén mondhatom, hogy az európai élmezőnyben vagyunk. Magyarországon a vezetékes ivóvízellátás teljes körű, a víz mindenütt iható. A szennyvízcsatorna-szolgáltatásban is néhány éven belül felzárkózunk a fejlett országok szintjére. A szakmai innovációról – üzemeltető szakembereink mellett – a világcégeket és világszínvonalat képviselő hazai vízipar és -kereskedelem folyamatosan gondoskodik a MaVíz tagszervezeti keretei között is. A szolgáltatók mellett tagjaink másik felét e cégek adják. Ezúton is cáfolnám a közelmúltbeli híreket a magas hazai vízdíjakról.

A Nemzetközi Vízszövetség (IWA) statisztikája szerint a budapesti víz minősége nemcsak elismerten kiváló, hanem a vízdíj az európai nagyvárosok között a hetedik legolcsóbb. Az is igaz, hogy az átlagfogyasztó jövedelmét tekintve nem állunk ilyen jól, ezért nekünk viszonylag nagyobb teher a vízszámla kifizetése. Persze vannak elmaradásaink és feladataink is.

Ilyen a fogyasztók negyedét érintő ivóvízminőség-javító program, a szennyvízprogram befejezése – beleértve a szennyvíziszapok hasznosítását is – vagy a fogyasztóbarát szolgáltatás széles körű megismertetése és népszerűsítése, a folyamatos telepi és hálózati rekonstrukció, valamint a biztonságos és egymással együttműködő integrált szolgáltatói szervezeti rendszer fejlesztése. Szakmai törekvéseinket és együttes érdekeinket az új törvény végső előkészítési folyamatában kívánjuk érvényre juttatni, az állami, kormányzati, önkormányzati szervekkel és a szakmai, társadalmi partnerszervezetekkel együttműködve.

Már eddig is szép eredményeket értek el a hazai szennyvíztisztítók a biogáz hasznosításában, de napirenden van a kis és törpe vízerő hasznosítása, valamint hőszivattyúk bevetése is – derül ki Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) elnökének válaszaiból.Világgazdaság - B. Horváth Lilla-->

mavíz víz szennyvíz csatornázási művek közműcég közmű
Kapcsolódó cikkek