Cégvilág

Mélyebben a lakáspiac - Árak, részletesen

Idén júliusban az országban kevesebb ingatlan cserélt gazdát, mint a megelőző két hónapban. A csökkenés oka feltehetően a szezonalitásban kereshető, de a magas svájci frank árfolyam is kedvezőtlenül hatott a piacra – olvasható a Duna House elemzésében.

Az előző év arányosított időszakához képest 10 százalékkal kevesebb a tranzakció, mint tavaly. Egy hónapról van mindössze szó, így trendfordulatról nem lehet beszélni, de érdemes a következő hónapokat is figyelemmel kísérni. (2010 júniusában is volt egy visszaesés, amelyet júliusban emelkedés követett, majd folytatódott a csökkenés, lehet, hogy idén is így alakul majd.)

Tégla építésű lakások esetében csak a belváros (V, VI, VII. kerületek) tudta mintegy 4 százalékkal növelni az átlag négyzetméter árakat, a többi, vizsgált területen szintén csökkenés volt tapasztalható, még ha csekélyebb mértékű is, mint a panelek esetében.

A legnagyobb esés Buda esetében figyelhető meg, itt az átlag négyzetméter árak 13 százalékkal estek, viszont a fajlagos vételi ár nem változott. Ennek oka nem egy általános lakásár esés, hanem az, hogy júliusban Budán nagyobb arányban vásároltak felújítandó, vagyis olcsóbb ingatlant, mint az azt megelőző hónapban.

A budai kerületek iránt összességében csökkent az érdeklődés júniushoz képest. Ugyancsak ez figyelhető meg a belváros tekintetében. A belső kerületek kivételével azonban a pesti oldalt nagyobb érdeklődés övezte, még a kevésbé keresett külső kerületek is csekély növekedést mutattak egy hónap alatt. Mindezek mellett továbbra is a XI. és XIII. kerületek vannak az érdeklődők fókuszában.

Júliusban a budapesti házak eladóinak kellett átlagban a legnagyobb irányár változást elszenvedniük, amelyet a vevők további nagymértékű alkuval sújtottak. De nemcsak Budapesten, hanem az agglomerációban és országszerte is a házak tulajdonosai számíthatnak a legerősebb alkukra.

Budán leglátványosabban a magas négyzetméterárú ingatlanok csökkent vétele tűnik ki. Pesten ugyanez a kimutatás azt mutatja, hogy a vevők főleg a 100-150 ezer Ft/m2 kategóriában kerestek.

2011 június és 2011 július hónapban országos szinten összesítve nem történt különösebb változás, Pest Megyében azonban júniushoz képest kiugróan magas, mintegy a vevők fele az, aki a 10-15 millió forintos árkategóriában vásárolt.

lakásár négyzetméterár Buda Pest Duna House ingatlan
Kapcsolódó cikkek