Cégvilág

Moszkva feloldotta a zöldségtilalmat

Mai hatállyal feloldotta Oroszország a friss zöldség bevitelére vonatkozó tilalmat – jelentette be a moszkvai tiszti főorvos hivatala. A korábban elvárt dokumentumokat sem kell bemutatniuk a termelőknek.

A Németországban ötven áldozatot követelő hasmenéses járvány miatt elrendelt korlátozást augusztus 9-től az valamenynyi tagállama számára megszüntették, és feloldották azt a kötelezettséget is, hogy a szállítmányokhoz a laborvizsgálatokról szóló kísérő iratokat kell mellékelni.

Gennagyij Onyiscsenko orosz tiszti főorvos hozzátette: a döntés a hivatala és az Európai Bizottság között június 22-én létrejött megállapodás alapján született. Akkor a felek abban maradtak, hogy a tilalmak és az egyéb előírások a járvány megszűnte után még tíz napig – a maximális inkubációs időtartamra – maradnak érvényben. Ez most telt le, mivel a május elején kitört járvány utolsó új megbetegedését az EU területén július 27-én regisztrálták.

Oroszország június végén a Spanyol- és Németországból érkező zöldségek behozatalát tiltotta be a hasmenéses járvány miatt, majd a tilalmat július 2-án kiterjesztette az EU minden tagállamára. Az újraindításához feltételként azt szabta, hogy minden szállítmányt lássanak el a szállító országok biztonsági garanciákkal, egyebek között laboratóriumi vizsgálati leletekkel, és adják meg az orosz félnek az e célra illetékesnek tekintett laborok listáját.

Az engedélyt elsőként a legnagyobb európai szállítónak számító Hollandia, illetve Belgium kapta meg június 28-án. Magyarország az EU-tagállamok közül kilencedikként, július 22-én, három nappal későbbi hatállyal kapta meg a zöldségexport felújítására vonatkozó engedélyt.

Időközben az is kiderült, hogy az első feltételezésekkel ellentétben nem a spanyolországi uborka okozta a megbetegedéseket. A május–júniusi időszakban a termények iránti kereslet 80 százalékkal esett vissza Európában. A milliárd euróban mért károk enyhítésére az Európai Bizottság 210 millió eurós kártérítést ajánlott fel a gazdáknak.

zöldség Oroszország zöldségimport főorvos import
Kapcsolódó cikkek