Cégvilág

Nem adják fel Sukorót - Washingtonban támadják az államot

Washingtoni bíróságon támadja a Magyar Államot a Sukoróra tervezett megakaszinó fejlesztői, amiért a kormány január elsejével felbontotta a koncessziós szerződést.

A King’s City projekt tulajdonosa, a Vigotop Limited (Vigotop) július 18-án benyújtotta a Vigotop és a Magyar Állam között, a King’s City projekt lerombolásával kapcsolatban fennálló jogvita nemzetközi választott bíráskodás keretében történő eldöntése iránti kérelmét a Világbank Washington DC-ben székelő Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához (ICSID), a Ciprusi Köztársaság Kormánya és a Magyar Köztársaság Kormánya által a beruházások kölcsönös ösztönzéséről és védelméről kötött egyezmény alapján - írja a Turizmus Panoráma Bulletin.

Budai Gyula az Orbán-kormány elszámoltatási kormánybiztosa januárban többször hangsúlyozta, hogy felháborító és érthetetlen a beruházó közleménye, és a magyar kormány számára elfogadhatatlan. A kormány 2011 január elsejével megszűntette a vállalkozás koncessziós jogát. A döntés alapján cégnek 900 millió forintos kötbért kell fizetnie az államnak, s mert idén nem teljesítették beszámolási kötelezettségüket a beruházás alakulásáról, a nemzetgazdasági miniszter további 864 millió forintos kötbér megfizetésére kötelezte a beruházót

A fejlesztők szerint ugyanakkor a King’s City a tervek szerint egy egyedülálló szabadidő- és üdülőközpont lenne, Európa egyik legfontosabb úti célja számos látványos elemmel, köztük egy mega kaszinóval. Az Orbán-kormány 2010-ben történt hivatalba lépése óta a Vigotop képviselői számos alkalommal sikertelenül kíséreltek meg találkozót kérni a Kormány képviselőitől a King’s City projekt jövőjének megvitatása céljából.

Miután a másik fél többször elutasította az egyeztetésekre irányuló kéréseit, a Vigotop 2011. január 17-án már azzal kereste meg a Magyar Köztársaságot, hogy az egyezmény rendelkezéseinek megfelelően tárgyaljanak a helyzet békés megoldásáról. Arra is tekintettel, hogy a Magyar Köztársaság képviselői folyamatosan elzárkóztak a vita megoldására kezdeményezett tárgyalásoktól, a Vigotop 2011. július 18-án az ICSID-hez fordult a vita nemzetközi választott bíráskodás keretében történő rendezése érdekében - állítják a beruházók.

A King''s City beruházói korábban milliárdokat követelt az államtól, az ITD Hungaryval korábban aláírt támogatási szerződésre hivatkozva. Áprilisban még alternatív helyszín keresésén fáradozott a King’s City projekt csoportja, ma már – a közleményük szerint – ragaszkodnak a sukorói helyszínhez, s követelik a magyar kormánytól az ITD Hungary Zrt. jegyzőkönyvében is szentesített 2,6 milliárd forint állami támogatást a kaszinóprojekt megvalósulásához.

turizmus Sukoró king's city kaszinó ITD koncesszió
Kapcsolódó cikkek