Cégvilág

Olcsón a vevők után dobják a HP tábláját - Támad az Oracle

Alsó hangon 400 dollárért árulta a néhány hónapja bemutatott táblagépét a Hewlett-Packard (HP), ám az iPad-utánlövés végül a kereskedők nyakán maradt, így a HP az újonnan bejelentett stratégiájával egyetemben 100 dolláros akciós áron megszabadult a készletektől. A versenyhelyzetben meggyengült vállalat könnyen felvásárlás célpontja lehet.

Egy TouchPad gyártása 318 dollárba került a HP-nak, amelyektől az eredeti 400 dolláros ár helyett 100 dollárért szabadult meg a kereskedőknél felhalmozódott készletek miatt. A Best Buy – online elektronikus üzlet már korábban kérte a HP-tól, hogy vigye el a készülékeket, mert olyan termékekkel szeretnék megtölteni, amelyek eladhatók. A HP első lépésben 100 dollárral csökkentette az árat, ám a vállalat várakozáson alul alakuló gyorsjelentése után bejelentett stratégiaváltással egy időben drasztikus árcsökkentéssel a vállalat úgy döntött megszabadul a táblagépektől.

Tény azonban, hogy ezen az áron szétkapkodták a HP TouchPad-et. A Washington Post szerzője szerint a gyártási költségszámlákat tekintve a HP ki tudott volna hozni egy olyan tablet-et, amely nem kerül többe 200 dollárnál, és nagyjából annyit tud, mint a jelenlegi Touch Pad. A cikk szerzője szerint a HP úgy kezdett el tablet-et gyártani, hogy előtte még egy vállalatnak nem sikerült megelőzni az Apple piaci elsőbbségét. Ám az, ahogy az a HP 100 dolláros táblagépe iránti őrült kereslet is bizonyítja, lehet, hogy a cég megtalálta azt a pontot, amelyen az Apple-t le kell győzni.

A Washington Post szerint a HP-nak minél előbb folytatnia kéne a táblagép gyártását, s figyelnie miként alakul a vásárlói görbe 200 dolláros árnál, s ellesnie azt, ahogy a nagyok csinálják; a Google és az Apple bevételeinek jelentős részét az alkalmazásokon elhelyezett reklámokból szerzik. A cikk szerzője szerint az alkalmazásokat fejlesztő cégek számára ugyanannyira vonzó lehet a WebOS, mint az Android.

A New York Post szerint ugyanakkor a PC bizniszből kiszálló tech vállalat, a brit keresőszolgáltatással foglalkozó Autonomy felvásárlásával vonzó célpont lehet más iparági szereplők számára. A lap szerint a szofveróriás Oracle hamarosan megpróbálkozik a HP felvásárlásával, tekintettel arra, hogy az új stratégia bejelentésének hatására a vállalat részvényei 20 százalékot zuhantak. A lap szerint a befektetők és a vállalathoz közel álók nem értik a HP miért akar 10 milliárd dollárt fizetni az Autonomy-ért. A brit vállalat a télen már egyik versenytársával megkísérelte az egyesülést, amelynek értékét fele annyira becsülték akkor, mint amennyit most a vállalatért a HP kínál. A New York Post-nak nyilatkozó forrás szerint az Autonomy megvásárlása jó üzleti lehetőség, de semmi olyannal nem rendelkeznek, amiért 10 milliárd dollárt kellene fizetni.

Az elemzők szerint a HP-nak most mindent meg kell tennie, hogy megfordítsa részvényei árfolyamának zuhanását. A 13 milliárd dollárra rúgó készpénzállományát nem használhatja arra, hogy saját részvényeket vegyen, mert akkora kockáztatja adósbesorolását. A Moody’s már rontott a HP minősítésének kilátásán, Aa2 stabilról negatívra. A Fitch szintén figyelmeztetett a sajátrészvény vásárlás kockázataira.

A kérdés az, hogy mi történik akkor, ha az árfolyam tovább csökken. A New York Post szerint az Oracle közeledése azért is lehetséges, mert az elsősorban adatbázisszoftverekre specializálódott vállalat vezérigazgatói székében jelenleg - Larry Ellison alapító mellett – Mark Hurd, aki korábban a HP-vezette. A lap szerint az Oracle vélhetően a jövő év elején tesz ellenséges felvásárlási ajánlatot, s ha sikerrel jár, biztosan megválik a HP nyomtató-üzletágától is. A forrás szerint a versenyhatóságok vélhetően jóvá hagynak egy ilyen akvizíciót, habár lehetnek kikötéseik, ugyanakkor az Oracle jobb pozícióval tudná felvenni a versenyt az IBM-mel.

részvény felvásárlás oracle touchpad Apple Android HP Google webos táblagép
Kapcsolódó cikkek